Életmód

Ritka ragadozómadár tűnt fel Szeghalom térségében

Magyarországon csupán néhány pár vörös kánya költ, a téli időszakban azonban felbukkan egy-egy kóborló példány.

Ritka vendéget, egy vörös kányát figyeltek meg a napokban a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai Szeghalom térségében, a megyehatár közelében – közölte a nemzeti park.

Egy gyepterület felett repült, minden bizonnyal kisemlősökre vadászott. Jellegzetes villás farkáról, feketés-barnás-vöröses színéről és ettől eltérő, világosabb színű fejéről könnyen beazonosítható. 

A vörös kánya ritka vendég Magyarországon

A madár valószínűleg mostanában érkezett ide, mivel a januári, országos ragadozómadár-számláláskor a Körös-Maros Nemzeti Park területén egyetlen vörös kányát sem találtak. Akkor Magyarországon 41 példányt sikerült regisztrálni. 

Magyarországon mindössze néhány pár vörös kánya költ, elsősorban a Dél-Dunántúlon és a Duna mentén. A téli időszakban azonban felbukkan egy-egy kóborló példány. A Körös-Maros Nemzeti Park területén legutóbb négy évvel ezelőtt, 2013–2014 telén láttak vörös kányát. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top