A laktózérzékenység sok lemondással jár, de szerencsére a laktózmentes termékekkel szinte minden pótolható. Húsvét közeledtével sem kell a speciális diétán lévőknek megalkudniuk, ugyanis számtalan recept áll rendelkezésükre, amelyekkel finomabbnál finomabb ételeket varázsolhatnak az ünnepi asztalra. A sós sütemények népszerűek húsvétkor is, ezért két olyan laktózmentes receptet hoztunk, amelyek igazán finomak.
Mozzarellás rúd laktózmentesen
- 40 dkg liszt
- 1 kis pohár laktózmentes tejföl
- 15 dkg laktózmentes keményebb sajt
- 25 dkg laktózmentes margarin
- 3 csapott tk. só
- 15 dkg laktózmentes mozzarella
A tetejére:
- tojás
- mozzarella
- szezámmag
A lisztbe öntsd bele a sót és morzsold össze a margarinnal. Rakd hozzá a tejfölt és a reszelt sajtokat, és gyúrd jól át. Ha van rá időd, pihentesd pár órát, vagy hagyd éjszakára a hűtőben. Ízlés szerint nyújtsd, az átlagos magasság 7-10 mm. A tetejét érdemes megkenni tojással, ám ha nem szeretnéd, nem kötelező. Szórj rá reszelt mozzarellát és (vagy) szezámmagot. 180 fokon, 15-20 percig süsd, de közben azért figyeld, nehogy túlságosan megsüljön.
Mozzarellás pogácsa laktózmentesen
- 80 dkg finomliszt
- 10 dkg zsír (vagy 20 dkg margarin)
- 25 dkg margarin
- 2 csomag porélesztő
- 3 dl laktózmentes tej
- 6 csapott tk. só
- 30 dkg mozzarella
A tetejéhez
- tojás
- mozzarella
A lisztet és a sót összekeverjük, majd hozzáadjuk a porélesztőket. Beletesszük a többi hozzávalót is és alaposan összegyúrjuk. Jót tesz a tésztának, ha pihentetjük, ezért érdemes előző este összeállítani. A tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk a lisztezett munkaasztalon, megkenjük tojással (ez kihagyható), és a tetejét megszórjuk reszelt mozzarellával. 185 fokon 20-25 percig sütjük.