Életmód

Meghalt Sill Aba

Elhunyt Magyarország legidősebb ferences szerzetese. Kilencvenkét éves volt.

Életének 93. esztendejében elhunyt Sill Aba, a legidősebb magyarországi ferences rendi szerzetes – adta hírül a Ferences Sajtóközpont. Sill Abát rendbe lépésének 77., ünnepélyes fogadalmának 69., papságának 68. évében érte a halál.

Sill Aba Csallóközcsütörtökön született 1925. augusztus 12-én. Tanulmányait Pozsonyban és Dunaszerdahelyen végezte, majd Esztergomban, a Ferences Gimnáziumban érettségizett. Felvidéki gyökereit soha nem felejtette.

Forrás: Ferences Sajtóközpont

1941-ben lépett be a ferences rend Szűz Máriáról nevezett  rendtartományába, tanulmányai után 1950-ben szentelték pappá Szombathelyen, 1953-ban doktori fokozatot szerzett. Körmenden és Egerváron volt káplán, majd Nagypáliban lelkész. 1956-tól az egyházmegyében központi szolgálatokra kapott megbízást, így volt szentszéki jegyző, az Egyházmegyei Könyvtár igazgatója, szentszéki kötelékvédő, esperes, főiskolai tanár is.

1986-ban a szombathelyi székesegyház plébánosa lett. A szerzetesrendek újraindulásakor 1989-ben innen tért vissza a rendi keretbe. A szombathelyi kolostor házfőnöke és a Szent Erzsébet Plébánia plébánosa lett. 1990-től 1993-ig a Szűz Máriáról Nevezett Ferences Rendtartomány tartományfőnöke, később vikárius provinciálisa, majd rendi tanácsosa volt. Életének utolsó évtizedében mint lelkipásztor tevékenykedett Szombathelyen, szinte mindvégig aktív szellemi életet élve.

Élete utolsó harmadában alapítványt hozott létre a határon kívülre szakadt, különösen a felvidékről származó fiatalok tanulmányainak támogatására. 

Temetésének időpontjáról a rend később intézkedik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top