Életmód

Afgán nők ezreinek vált példaképévé a 3 gyerekkel egyetemre jelentkező nő

Bár falujában középiskolai végzettséggel is taníthatta a gyerekeket, Jahantap többet akart, ezért háromgyerekes anyukaként felvételizett az egyetemre, és újra iskolapadba ült.

Afgán nők ezreinek vált példaképévé a fiatal tanárnő, Jahantap, aki két hónapos kislányával az ölében jelent meg a kabuli egyetem felvételi vizsgáján. A három kisgyerekes anyuka nem elégedett meg középiskolai végzettségével, többet akart tanulni, hogy jobb tanítónővé válhasson a falujukban.

Miután jó eredménnyel teljesítette a felvételi vizsgát, egy ösztöndíj segítségével lehetővé vált számára, hogy az egyetemen tanulhasson, illetve hogy családja ez alatt az idő alatt Kabulban lakhasson vele. 

Az ENSZ adatai szerint Afganisztánban a legtöbb nő nem tanul tovább az általános iskola után. Körülbelül 3,5 millió afgán kisgyerek pedig egyáltalán nem jár iskolába, az iskolakerülők 75 százaléka lány. Éppen ezért a szakemberek szerint nagyon fontosak a Jahantaphoz hasonló példák az afgán nőknek és családoknak. 

(Forrás: ABCnews)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top