Életmód

Bérszakadék: 80 százalékkal is többet kereshetnek a férfiak, mint a nők

Szerda éjfélig kellett bevallaniuk a nemek közti fizetéskülönbségeket a brit cégeknek, van olyan cég, ahol 80 százalékkal keresnek többet a férfiak, mint a nők.

Tíz brit nagyvállalat közül 8-nál lényegesen magasabb fizetést kapnak a férfiak, mint a nők. Az adatokban nincs számottevő különbség akkor sem, ha a magán vagy az állami szektort nézzük. A 250 főnél többet foglalkoztató cégeknek szerda éjfélig kellett benyújtaniuk a nemek közötti fizetéskülönbségekről szóló jelentésüket a kormányzatnak.

Azok a cégek, amelyek elmulasztották a bérszakadék-jelentés benyújtását, jogi lépésekre számíthatnak. Ennek fényében az utolsó napokban több mint 10 ezer vállalat közölt adatokat a hivatallal, melyekből kiderült, hogy a vizsgált cégek 78 százalékánál keresnek többet a férfiak, mint a nők. A cégek maradék 8 százalékában nincs számottevő különbség a nemek közti fizetések között, míg a vállalatok 14 százalékánál a nők visznek többet haza férfi kollégáiknál.

A 10 legrosszabb vállalat, fizetéskülönbség szempontjából

  1. Millwall Holdings PLC – 80%
  2. GoToDoc – 77.0%
  3. Boux Avenue – 75.7%
  4. Fusion People – 73.3%
  5. Aaron Services – 73.0%
  6. Malling Health – 73.0%
  7. Ryanair – 71.8%
  8. Connells Survey and Valuation – 71.0%
  9. Fosse Healthcare – 69.8%
  10. Wipac Limited – 68.5%

A legnagyobb bérszakadékkal rendelkező 10 vállalat közül a legismertebb cég a Ryanair, ami 71,8 százalékkal fizet többet a férfi pilótáknak, mint a nőknek. A cég szerint ez az Egyesült Királyságban szolgáló pilóták száma miatt fordulhat elő, ugyanis míg 546 férfi pilóta dolgozik a királyságban, addig pilótanőből csupán 8.

„A nemek közötti bérszakadék az elmúlt 15 évben alig csökkent valamennyit, ezért a fontos a különböző meghatározó tényezők alapos megismerése. Ehhez a munkáltatók által közölt új adatok nagymértékben hozzájárulnak” – mondta a költségvetési hivatal szóvivője.

A nemek közötti bérszakadékot a férfiak és a nők átlagkeresete közötti különbségéből számolják ki. Az érték nem azonos az egyenlő bérezéssel, ahol a cégek kötelesek ugyanazt a munkát ugyanolyan fizetést fizetni a nemtől függetlenül.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top