Életmód

Erre számíthatnak a diákok a szóbeli matekérettségin

A matekérettségi a legjobb esetben csak írásbeliből áll, szóbelizni annak a diáknak kell, aki nem éri el a maximális pontszám 25 százalékát. Az Eduline utánajárt, milyen szóbeli vizsga vár azokra, akiknek ez nem jött össze.

Bár nem volt kifejezetten nehéz a 2018-as középszintű matekérettségi, mégis lesznek olyanok, akik szóbelizni kényszerülnek majd matematikából. Az Eduline arra volt kíváncsi, milyen is lesz az idei matek szóbeli. Az Oktatási Hivatal tájékoztatásából kiderül, hogy a középszintű szóbeli vizsga tételsorának összeállításáról a vizsgabizottságot működtető intézmény gondoskodik, amennyiben a vizsgázó csoportban van szóbeli vizsgázó.

Egy diák a matematika írásbeli érettségi vizsgán a XVI. kerületi Táncsics Mihály Általános Iskola és Gimnáziumban 2018. május 8-án – MTI Fotó: Máthé Zoltán

A matek szóbelire kétszer annyi vizsgatételt kell készíteni, mint ahányan vizsgáznak majd, viszont a tételek száma nem lehet 10-nél kevesebb vagy 20-nál több. A szóbeli vizsgára kötelezettek a vizsgán akár többféle függvénytáblát is használhatnak, akárcsak számológépet, körzőt, vonalzót és szögmérőt is.

Az összeállított tételeknek három egyszerű, definícióról, tételről vagy ezek alkalmazásáról szóló kérdést kell tartalmazniuk, illetve három feladatot.

A diákok válaszait az alábbiak szerint kell értékelni a matematika szóbeli vizsgán:

  1. Az elméleti kérdések összesen: 15 pont
  2. A három feladat összesen: 30 pont
  3. Önálló teljesítményre való képesség, a feladatok logikus előadása, illetve a matematikai kommunikációs képesség: 5 pont

„Azt, hogy a harmadik szempont szerinti 5 pontból mennyit kap a vizsgázó, annak a mérlegelésével kell eldönteni, hogy  a  vizsgázó  milyen  mértékben  tudott  önállóan  megbirkózni  a  kérdésekkel,  illetve  a feladatokkal; ha segítő kérdésekre volt szüksége, azokat megértette-e és a feleletében fel tudta-e használni. A szóbeli vizsgát is tett vizsgázó végső értékelése az írásbeli és a szóbeli vizsga együttes pontszáma alapján történik” – közölte a hivatal.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top