Lerázta a mentők operátora a hasfájás miatt telefonáló nőt, aki még aznap meghalt

nlc | 2018. Május 10.
Vizsgálat indult egy mentős operátor ellen Franciaországban, aki lerázott egy hasfájásra panaszkodó hívót, aki még aznap életét vesztette.

 „Egy nap mindenképpen meg fog halni, mint mindenki más” – mondta az operátor annak a 22 éves nőnek, aki erős hasfájás miatt hívta fel a mentőket Franciaországban. A fiatal nő még aznap életét vesztette. Az ügyben a francia egészségügyi miniszter döntése nyomán vizsgálat indult.

A BBC beszámolója szerint a telefonbeszélgetés az operátor és a nő között három percig tartott. A telefonban a nő a fájdalomtól azt is nehezen tudta elmondani, hogy mi a panasza, ami miatt az operátor dühösen figyelmeztette is. A halálfélelemmel küzdő nőnek azt javasolta, hogy hívja fel az SOS Médecins-t, ami nem mentőket, hanem orvosokat küld a betegekhez.

A nőnek sikerült elérnie az orvosi szolgálatot, viszont csak a hívás utáni ötödik órában érkezett orvos hozzá, aki egyből kórházba szállíttatta a 22 éves nőt, aki stroke-ot kapott, majd miután több szerve is leállt, meghalt.

A decemberben lezajlott telefonbeszélgetésről készült hangfelvételt csak most hozták nyilvánosságra, az operátort az őt foglalkoztató strasbourgi kórház ideiglenesen felfüggesztette, az ügyészség pedig nyomozást indított az ügyben.

A 22 éves nő halála közfelháborodást váltott ki Franciaországban, az elhunyt nővére szerint senki nem érdemli meg azt a bánásmódot, és ilyesmi nem történhet meg még egyszer.

A kórház egyik volt dolgozója a BBC-nek elmondta, hogy 100 hívásból nagyjából csak 10-20 telefonáló számol be valódi vészhelyzetről, nagyon gyakoriak a részeg hívások, de sokan egyszerűen csak magányosak, és azért hívják fel a mentőt, hogy beszélgethessenek valakivel.

Címlapképünk illusztráció – fotó: MTI/Beliczay László 

Exit mobile version