Család

Te kit hívsz, ha baj van?

Érdemes elmenteni a lakóhelyhez legközelebbi tűzoltóság, mentőállomás és rendőrőrs számát, és közvetlenül őket riasztani, ha megtörtént a baj. Ezzel értékes perceket is nyerhetünk – javasolja a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke.

A 112-es segélyhívó rendszer működéséről beszélt az ATV-nek Salamon Lajos, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke. Elmondta, hogy az Európai Unióba lépést követően állapodtak meg az egységes hívórendszerben, amely úgy működik, hogy a bejelentő felhívja a 112-t, mely hívást az országban két helyen, Miskolcon és Szombathelyen fogadják.

Az operátor kikérdezi a bejelentőt, majd továbbítja a jelzést a területileg illetékes megyei műveletirányítókhoz. Ott eldöntik, hogy a tűzoltókat vagy a rendőröket kell-e riasztani, vagy mindkettőt. Ők értesítik a helyi szerveket. „Sajnos ez a többlépcsős jelzésrendszer súlyos időveszteséggel járhat, amelyen életek múlhatnak” – jegyezte meg Salamon Lajos.

Ezzel az elnök a közelmúltban történt szolnoki tragédiára utalt, amelyben egy ember életét vesztette. Egy szolnoki társasház lakója bejelentette a 112-n, hogy a szomszédban füstöt észlelt. A műveletirányításban úgy gondolták, valami kéményhiba lehet, és azt válaszolták, az ünnep után kiküldik a kéményseprőket. Sajnos azonban mire mégis kimentek a tűzoltók, a bent lakó hölgy füstmérgezésben elhunyt. Mivel a vizsgálat még folyik, nem lehet tudni, pontosan ki követett el hibát – közölte az elnök.

Salamon László azt javasolja, hogy legyen meg mindenkinek a helyi tűzoltók, rendőrség és mentők száma, mert jelentős időt lehet így nyerni baj esetén, hiszen nekik például a jelzést követően két percen belül el kell hagyni a laktanyát, hogy a helyszínre siessenek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top