Életmód

Zseniális listában szedte össze barátjának, mit kell csinálnia, ha pánikrohama van

„Tudd, hogy halálra leszek rémülve, és azt is, hogy nem biztos, hogy el fogom tudni neked magyarázni, hogy miért.”

Kelsey Darragh, a Buzzfeed amerikai hírportál egyik újságírója, rendszeresen szorongásos epizódok és pánikrohamok gyötrik. Azt mondja, általában nehezére esik, hogy kifejezze az érzéseit, pláne, ha azok összetettek, és épp arról próbálják meggyőzni őt, hogy meg fog halni. Mivel a rohamok meglehetősen gyakran törnek rá, Kelsey fontosnak érezte, hogy felkészítse erre a szerelmét is.

szorongás pánikroham lista twitter

Kép forrása: Twitter

Egy listát gyártott, összegyűjtve azokat a dolgokat, amiket a barátja tehet érte akkor, amikor épp egy pánikrohamot él át. Miután elkészült a listával, Kelsey a Twitter-oldalán keresztül megosztotta az ismerőseivel is, hogy megmutassa nekik, ő hogyan küzd a mentális problémája ellen. És a lista ettől a pillanattól kezdve önálló életet él: vírusszerűen terjed, mostanáig 23 ezernél is többen lájkolták, és legalább 8000-en osztották meg.

És akkor ezek után, íme, a teljes lista:

  1. Tudd, hogy nagyon meg leszek rémülve, de nem fogom tudni elmondani, hogy miért. Ezért kérlek, Te ne borulj ki!
  2. Ha a közelben vannak, kérlek, hozd ide nekem a gyógyszereimet, és gondoskodj róla, hogy be is vegyem őket!
  3. A légzőgyakorlatok mindig kiborítanak, cserébe segítenek abban, hogy szűnjön a roham. Kérlek, próbálj meg rávenni arra, hogy veled együtt lélegezzek.
  4. Tegyél javaslatokat arra, hogy mi mindent csinálhatnánk együtt, ezzel elterelheted a figyelmemet a pánikról.
  5. Mindig emlékeztess arra, hogy ilyen már történt velem korábban, és ahogy azok a rohamok, ez is el fog múlni. Mindig elmúlik, csak nagyon ijesztő, és sokat segít, ha közben meg tudsz nevettetni.
  6. Néhány korty víz még segíthet is, de kérlek ne kényszeríts arra, hogy bármit egyek vagy igyak, mert annak úgyis hányás lesz a vége.
  7. Lélegezz velem együtt!
  8. Ha nem gond, hogy lelépünk – azonnal vigyél haza!
  9. Kérlek, légy velem kedves és türelmes! Hidd el, egy roham során nem vagyok önmagam, és már amikor elkezdődik, bűntudatom van, hogy ilyen helyzetbe hoztalak téged.
  10. Van, hogy egy hosszú ölelés elég ahhoz, hogy biztonságban érezzem magam.
  11. Ha nagyon, nagyon rossz a helyzet – hívd fel az anyukámat, a tesómat vagy a legjobb barátnőmet!
  12. Figyelmeztess, hogy ne küzdjek ellene, hanem hagyjam, hogy átmenjen rajtam. Minél inkább megpróbálom irányítani, annál rosszabb lesz.
  13. Ha túl vagyunk rajta, kérlek kérdezd meg, hogy vagyok. És hogy mit tehetünk a következő alkalommal.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top