Életmód

Ijesztő dolgot művelt a terhesség a fitneszmami kockás hasával

A 32 éves Taryn Watson készített egy videót is a horrorfilmbe illő jelenségről. Nem azért, hogy elrettentsen, hanem azért, hogy megmutassa, a diasztázissal igenis együtt lehet élni.

Diasztázis recti: orvosi szaknyelven így hívják a hasizmok szétnyílását, ami leggyakrabban a terhességet követően jelentkezik, de ezenkívül okozhatja nem megfelelő izomhasználat, helytelen testtartás és szegényes légzésminta is. A fitneszedző és fizioterapeuta Taryn Watsonnál az első, leggyakoribb ok váltotta ki: a terhesség.

Az egygyerekes anyuka azt mondja, azután figyelt fel arra, hogy a hasizmait illetően valami nagyon megváltozott, hogy a szülést követően edzeni kezdett. Hozzátette, először nagyon megrémült az egyébként lapos hasából előtüremkedő boltozat láttán, olyannyira, hogy még le is videózta azt. Aztán kicsit utánaolvasott a jelenségnek, és rájött, amit lát, legyen bármilyen ijesztő is, teljesen normális.

A videón látható jelenséget egyértelműen a hasizmok szétválása idézi elő, aminek következtében bizonyos mozgások és gyakorlatok közben az alhas tartalma a hasfalon kívülre kerül. Ez az a bizonyos boltozat, ami pontosan úgy néz ki, mintha az Alien-filmek egyik jelenetét látnánk” – nyilatkozta Taryn, majd hozzátette, a videót azért osztotta meg ismerőseivel, hogy bebizonyítsa, a szétvált hasizommal is lehet edzeni.

„A diasztázis nem jelenti azt, hogy elromlottál, vagy hogy működésképtelen lenne a tested” – mondja Taryn, aki elismeri, hosszadalmas folyamat, mire a terhesség után szétvált hasizom helyreáll. A fizioterapeuta hozzátette azt is, a regenerálódás alatt az elsődleges cél a funkcionalitás visszaállítása, nem pedig az esztétikum.

Azoknak, akik szeretnének megszabadulni a kiboltosodástól, Taryn azt tanácsolja, hogy kerüljék a felülést, a hasprést, a belégzéssel vagy légzésvisszatartással járó erőfeszítéseket, valamint a megerőltető törzsizomgyakorlatokat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top