Életmód

Szabad nemet mondani – üzenet 23 éves önmagamnak

23 évesen túl vagy már a főiskolán, egyetemen, téblábolsz, hogy mit kezdj az életeddel, merre indulj, és szorongsz a nagy ismeretlentől. A következő tíz dolgot javasolnám magamnak, ha üzenetet küldhetnék a múltba.

1. Nem maradsz egyedül örökre

Mindenkinek van párkapcsolata, csak neked nincs. Legalábbis ezt érzed, amikor körülnézel a környezetedben. Sokan már férjhez is mentek, te pedig csak pár félresikerült, nem túl hosszú életű párkapcsolatot tudsz felmutatni. A lelki szemeid előtt felrémlik, hogy egyedül fogsz megöregedni, és a macskáid rágják majd le a lábujjaidat. Ne aggódj ezen, teljesen felesleges. A párkapcsolat nem a legfontosabb az életben, és biztos lehetsz benne, hogy rengeteg lehetőség nyílik még előtted. Csak arra figyelj, hogy ahhoz az emberhez menj hozzá végül feleségül, akiről belül is úgy érzed, jó lesz vele élni évtizedekig. Ne a lángolást keresd, hanem a hazaérkezés érzését.

2. Csak kezdd el a munkát

Ráérsz még arra, hogy beteljesítsd az álmaidat. Tartsd a céljaidat a szemed előtt, persze, de ne keseredj el, ha elsőre nem olyan állást kapsz, amilyet megálmodtál. Most az a fontos, hogy legyen miből kifizetni egy albérletet és a számláidat, és hogy szerezz sok tapasztalatot. Arra figyelj, hogy olyan állásokat válassz, amiket bele lehet írni jó szívvel az önéletrajzodba. Olyanokat, amikben tudsz fejlődni, és amik egy lépést jelentenek az áhított munkahely felé. Végezz el továbbképzéseket, szívd magadba a tudást, és gyűjts minél több gyakorlatot.

3. Sok időd van még, hibázz nyugodtan

Még van időd rá, hogy hibás döntéseket hozz – és tanulj belőlük. Nem baj, ha tönkremegy egy kapcsolatod. Nem baj, ha fel kell mondanod egy munkahelyen. Most kockáztass, mert később, amikor már gyerekeid lesznek, kevésbé engedheted meg magadnak a hazardírozást. Ebben az életkorban kell fejest ugrani a semmibe, és tanulni belőle.

4. Szabad nemet mondani

Egész idáig, a sulik végééig abban neveltek, hogy nem mondhatsz nemet, ha valamit kérnek tőled a tanárok vagy a szüleid. Itt az ideje, hogy ezt elfelejtsd, és tudatosítsd magadban, hogy bármikor mondhatsz nemet bármire – kivéve az adófizetésre, arra inkább ne –, jogod van a saját döntéseidhez. Mindegy, hogy munkáról, szexről, barátságról, szívességekről van szó. Ha valamiről azt érzed, nem akarod, akkor csak mondj nemet.

élet üzenet fiatalság

Képünk illusztráció – Forrás: Unsplash

5. Nem vagy egyedül a világban

Igaz, hogy a szüleid nem igazán megbízhatók, de tudd, hogy olyan támogatórendszer van körülötted a barátaidból, amire álmaidban sem gondolnál. Erre úgy 15 év múlva ébredsz rá igazán, de addig is tartsd észben, hogy lehet, hogy nem olyan barátaid vannak, akik 0-24-ben az ajtódon kopogtatnának, de amikor bajban vagy, hirtelen ott teremnek majd.

6. Az emberi kapcsolatok a legfontosabbak

Az életed minden területén a kapcsolataid a legfontosabbak. Nem a párkapcsolat, hanem az ismerősök, barátok és rokonok. Ismerkedj, vegyél részt önkéntes programokban, építsd az utadat az emberekkel. Ne zárkózz el előlük, rengeteg jót hoznak az életedbe majd az új ismeretségek.

7. Senki sem gondolatolvasó

Mondd ki hangosan, mit szeretnél. Az emberek nem tudják kitalálni, neked mire van szükséged, kommunikáld, mit szeretnél tőlük. Ha fizetésemelésre vágysz, mondd el a főnöködnek. Ha több ölelés kell, szólj a férjednek vagy a barátaidnak. Ha segítségre van szükséged, nyisd ki a szád. Az emberek szeretik, ha egyértelműen és őszintén kommunikálnak velük, és örömmel működnek veled együtt.

8. A tested állandó változásban van

Ne várd el a testedtől, hogy ugyanúgy nézzen ki, mint 17 éves korodban. És ne is foglalkozz annyit azzal, hogy milyen vastag a combod, vagy narancsbőrös a feneked. Egyetlen dologgal foglalkozz: tartsd meg az egészséged. A többi már csak huszadrangú kérdés.

9. Természetes, hogy cserélődnek körülötted az emberek

Ne fogd fel tragédiaként, ha eltávolodsz néhány barátodtól. Teljesen természetes folyamat, hogy az élethelyzet változásával az emberek is lecserélődnek körülötted. Legyél inkább nyitott a változásra, és fogadd kíváncsisággal az új embereket.

10. Ne akard tudni a jövőt

Ha most tudnád, mi vár rád, halálosan unalmas lenne az életed. Tudom, hogy nem szereted a bizonytalanságot, de ne emészd magad a jövőd miatt. Legyen annyi önbizalmad, hogy tudd, minden helyzetben feltalálod majd magad és inkább tekints izgatottsággal a jövőre, mert remek dolgokat tartogat neked az élet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top