Életmód

Svédországban nemi erőszak lett az egyértelmű hozzájárulás nélküli szex

A #MeToo kampány megváltoztatta a svédek hozzáállását is, és világossá tette, hogy a szexuális zaklatás mennyire elterjedt jelenség. A törvényt májusban fogadta el a szociáldemokrata-zöld többségű parlament.

Svédországban vasárnap hatályba lépett az az új törvény, amely szerint ezentúl nemi erőszaknak minősül minden olyan szexuális érintkezés, amelyhez az egyik fél nem adta egyértelmű hozzájárulását.

A skandináv országban a szexuális zaklatást elszenvedett nők #MeToo kampánya inspirálta a törvényhozókat, hogy módosítsák az eddigi jogszabályokat. Mindeddig jogilag csak az minősült nemi erőszaknak, amikor a szexuális érintkezést erőszak kísérte vagy kényszerítés alatt jött létre.

Nincsen semmiféle olyan elvárás, hogy formálisan ki kellene mondani az igent, vagy meg kellene nyomni a megfelelő gombot egy applikációban. A szexuális érintkezéshez való beleegyezést egyszerűen jelzi a fizikai reakció is

– mondta a jogszabály kidolgozásában részt vevő Anna Hannell bíró.

Az új törvényt alkalmazó bíróságoknak különös figyelmet kell majd fordítaniuk arra, hogy a vitatott helyzetekben szóban elhangzott-e beleegyezés, illetve gesztusokkal vagy bármilyen egyéb módon észlelhető volt-e a felek hozzájárulása a szexuális érintkezéshez.

Svédországban tavaly ősszel több mint 10 ezer nő emelte fel a hangját és kampányolt a szexuális zaklatások ellen. A legfrissebb statisztikák szerint 2017-ben több mint 7 ezer esetben tettek feljelentést nemi erőszak miatt, ami 10 százalékkal több az előző évinél.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top