Életmód

Mit tegyél, ha halál unalmas az életed?

Végiggörgeted az Instagramot és a Facebookot, azt látod, hogy már megint utazik mindenki szanaszét, és elönt az érzés, hogy veled a világon semmi sem történik. Ami meg igen, az sem izgalmas.

Nyáron és hétfőnként még erősebb ez az érzés, halálosan unalmasnak és szürkének látod az életedet, mert egyszer sem voltál ebben az évben még tíz kilométernél távolabb, és életed nagy eseményei közé olyanok tartoznak, mint a szombati nagybevásárlás. Felkelsz reggel ugyanabban az időben, megreggelizel, elmész dolgozni, hazamész, házimunkázol, gyereket nevelsz, és a nap végén lefekszel aludni.

Ennyi lenne az élet?

Napról napra ugyanaz, még az útvonal sem változik. Ugyanazok az emberek, ugyanaz a munka, ugyanazok a megoldandó feladatok. Úgy tűnik, mindenki más éli az életét, csak te nem, vagyis a te életed csak ennyiből áll, halálosan unod magad.

A jó hír az, hogy másnak sem csupa flitter és csillámpor az élete. Hiába más a munkája, vagy utazik olykor messzi vidékekre, ugyanúgy taposómalomban él, rutinból működik, és nem minden pillanatban ugrándozik boldogan virágról virágra. Nekem is unalmas az életem: reggel elviszem oviba a gyereket, dolgozom, ebédelek, dolgozom, elmegyek a gyerekért az oviba, játszóterezünk, vacsorát készítek, lerakom a gyereket aludni, megnézek egy filmet, és lefekszem. Nem éppen egy kalandos élet, de ez van, el kell fogadni, hogy nem lehet minden nap katartikus élmény, az élet nem csupa repkedés, hanem a szürke hétköznapokból áll össze egy nagy egésszé. Mit lehet tenni ezzel? Valahogy ezeket a halál unalmas napokat muszáj olyanná tenni, hogy jól érezd magad a bőrödben.

élet unalom öröm

Valójában nem az számít, hogy mi történik veled, hanem az, hogy mi történik benned.

Ha sikerül átállítani az agyadat, és ahelyett, hogy másokkal hasonlítgatnád össze az életedet, inkább arra koncentrálsz, hogy milyen apró örömök érnek az unalmas hétköznapokon, máris szebb lesz az összkép. Ha nem azt nézed, hogy „bezzeg a Mariska már megint a Kanári-szigeteken lógatja a lábát” – mert ugye mi közöd hozzá, másoknak hol lóg a lába –, hanem elkezdesz figyelni a saját életedre, máris megtalálhatod, mi az, ami szép benne.

A szépség mindenkinek mást jelent: nekem azt, ahogy reggel ébredés után megölel a kislányom, másnak azt, hogy csicseregnek a madarak, a harmadiknak pedig attól lesz hálás a lelke, hogy van kávéfőző gépe, ami jó erős kávét képes készíteni hajnali ötkor (bár ezért minden rendes, becsületes kávéfüggő hálás szokott lenni). Öröm az, amikor egy idegen előzékeny veled a buszon, vagy amikor a munkahelyen kedvesen fogad a kollégád. A jól elvégzett munka pedig maga a megelégedettség netovábbja – ha észreveszed, és nem azon búslakodsz, hogy már megint dolgozni kell.

Ha nagyon nem megy, ha folyton csak azt látod, hogy fölötted egy esőfelhő van, amiből következetesen csak a te fejedre hullik az eső, akkor akár azt is kipróbálhatod, hogy jegyzetelni kezdesz nap közben. Az írás hatásos terápia, ha rögzíted egy füzetben, milyen jó dolgok történtek aznap, miért lehetsz hálás, máris elterelted a figyelmedet Mariskáról és a Kanári-szigetekről. Lehet ettől még az a célod, hogy te is ott lógasd a lábad, de amíg dolgozol a céljaidért, nyugodtan érezheted akár jól is magad a bőrödben itt, a halálosan unalmas hétköznapokban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top