Életmód

Egy first lady, aki a világ összes pénzét elköltötte volna

Imelda Marcos mindig tudta, mit akar, és semmitől sem riadt vissza. Ismerjétek meg az egykori csillogó, Fülöp-szigeteki first ladyt, aki a legszebb akart lenni a világon, csak közben majdnem csődbe vitte országát.

Vannak, akik szeretnek sokat vásárolni. Vannak, akik szeretik a luxust. És van Imelda Marcos. A költekezéséről elhíresült Imelda Remedios Trinidad Romuáldez 89 éve ezen a napon született egy jómódú manilai családba. Apja ügyvéd volt, 11 gyerekkel és két feleséggel. Az anyák számából lett is konfliktus, mert a leukémiában elhunyt első asszony gyerekei nem bírták a férfi második feleségét – Imelda anyját.

A viszály odáig vezetett, hogy az anya, Remedios és a kisebb gyerekek, mint Imelda, különköltöztek az ügyvédtől, le a házuk garázsába. A későbbi first lady itt tanulta meg, milyen az, ha valami nincs vagy nem elég. És itt döntötte el, soha nem akar nélkülözni.

A fiatal Imelda. Fotó: Wikipédia

Hogy a sikerhez és a csillogáshoz vezető úton Imelda nem vetette meg a kiskapukat, az már a tanulmányai során kiderült, amikor az egyetemen a kollégiumi diáktanács élére pályázott. Már mindenki kész tényként vette, hogy az összes jelölt közül Imeldát választják meg, amikor az egyetem vezetésének feltűnt, hogy nincs is másik jelölt. Végül lett, aki le is győzte Imeldát.

Ahogy az 1953-as Miss Manila választáson is kikapott az addigra már magazinok címoldalán szereplő szépség. Ezt a vereséget azonban nem hagyta annyiban. Egyenesen a manilai polgármesternél tiltakozott, aki, hogy, hogy nem, megváltoztatta a szépségverseny eredményét, és Imeldát hozta ki győztesnek.

Bár a Fülöp-szigetek szépe versenyt nem ő nyerte, Imelda talán nem is bánta, mert figyelme másfelé fordult. 1954. április 6-án ugyanis a lány megismerkedett Ferdinand Marcosszal, aki épp egy költségvetési vitában érvelt szenvedélyesen. Igaz, amint Ferdinand megpillantotta Imeldát, már elterelődött figyelme a pénzügyekről.

Az 1965-ös elnöki beiktatáson

Gyorsan szerelembe estek. Ferdinand, a kicsit hiú politikus egyedül azt ellenőrizte, hogy egy-két centivel valóban magasabb legyen a lánynál, miután ebben megnyugodott, gyorsan meg is kérte Imelda kezét. A vonakodó Miss Manilát végül az győzte meg, hogy a házassággal egyszer tán ő lehet a Fülöp-szigetek first ladyje.

Ő lett. Igaz, ehhez Imelda is hozzátette a magáét, mert a nő hatalmas kampányba kezdett férje politikai sikereiért. Tudta, hogyan lehet felkelteni a tömegek figyelmét, és minden tekintetet Ferdinandra irányítani. Nem volt még olyan odaadó politikusfeleség, aki ennyit törődött volna férje támogatóival – és ellenségeivel.

1965-ben ért célba az addigra már saját támogatói által is „Vaspillangónak” becézett Imelda Marcos. Férje, Ferdinand lett ugyanis a Fülöp-szigetek tizedik elnöke. A garázsban cseperedő lányból gyakorlatilag egy százmilliós délkelet-ázsiai ország második embere lett. Az elnök tudta, hogy Imelda bárkit képes elbűvölni, ezért a feleségét küldte külföldi államfőkhöz tárgyalni.

Imelda és Johnson elnök táncolnak. Fotó: John F. Kennedy Presidential Library and Museum

Imelda pedig jól tárgyalt, csak Lyndon B. Johnson amerikai elnöktől 28 millió dollárt szerzett a Fülöp-szigetek háborús újjáépítésére, emellett 3 és fél millió dollárt egy kulturális központra, ami a szívügye volt. A first lady elkezdte újratervezni Manilát, giccses és elképesztően drága épületeket megálmodva. Ferdinand pedig nőügyeivel és politikai csatározásaival addig feszítette a húrt, amíg kétségessé vált, hogy újraválasztják-e. Ezért egy primitív, de hatásos megoldáshoz folyamodott: 1972-ben kihirdette a rendeleti kormányzást és a hadiállapotot.

Ez utóbbi különösen kedvezett Imeldának, mert így nem nagyon volt olyan, amit a nő ne tehetett volna meg. És az őrült pénzszórás megindult. Simán elrepült Rómába, hogy 3 és fél millió dollárért – igen, ennyit kapott az amerikaiaktól a kulturális központra – vegyen egy eredeti Picassót. De nem Imelda lett volna, ha aztán nem fordítja vissza a Rómából Manilába tartó repülőgépet, hogy

bocs, de elfelejtettem sajtot venni.

Ahogy vélhetően a San Franciscó-i repülőtér vámmentes boltjában dolgozók sem felejtik el azt a napot, amikor bejött hozzájuk egy feltűnően jól öltözött Fülöp-szigeteki nő, és kétezer dollárért vett rágógumit.  

Már Marcos elnök uralkodása alatt is tudható volt, hogy Imelda olyan költekezési lázban ég, amitől minden, az államért aggódó közgazdász sírva fakadna, de az, amit az elnöki rezidenciában találtak a felkelők, miután az 1986-os választást elcsaló Marcos famíliát elüldözték, minden képzeletet felülmúlt.

Egy a háromezerből. Fotó: YouTube.com

Csak magassarkúból háromezer párat számoltak össze, estélyi ruhából ötszáznál is többet, ahogy kétszer nem jelent meg ugyanazzal a retiküllel sem. Imelda gondosan elrakta a számlákat, így a felkelők, betörve az elnöki palotába, alaposan áttanulmányozhattak például egy 1,4 millió dollárról szóló 1978-as bizonylatot, melyet a BVLGARI New York-i üzletében állítottak ki. De találtak egy ékszerdobozt is, melynek legbecsesebb darabja egy ötmillió dollárt érő rózsaszín gyémánt volt.

Végül az óvatos becslések szerint is tízmilliárd dolláros vagyonnal rendelkező Marcos házaspár – a választási csalás, a politikai gyilkosságok és az ország vagyonának ellopása miatt – menekülni kényszerült, és a festői Hawaiin húzták meg magukat. Ferdinand Honoluluban halt meg 1989-ben, Imelda azonban ma is él, megúszott minden ellene irányuló merényletet és bírósági eljárást, és 89 évesen sem szűkölködik.

Egyesek szerint azért, mert férje elnöksége alatt több milliárd dollárt mentett ki egy svájci bankszámlára, amelyet Jane Ryan álnéven nyitott. Bár a svájci hatóságok végül a pénz nagy részét visszautalták a Fülöp-szigetek kormányának, Imelda vagyonából maradt annyi, hogy ő legyen az ország második leggazdagabb politikusa.

A kérdés csak az, örül-e még valaminek a születésnapján az egykori Miss Manila?

 

A cikk forrásául a Wikipédia angol nyelvű szócikke és ez a cikk szolgált.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top