Életmód

Szuper ötlettel mentené meg a kidobásra ítélt sminkcuccokat egy fiatal feltaláló

A sminkeléshez használt termékek közül sok végzi a kukában, mert lejár a szavatossági idejük, beszáradnak, vagy egyszerűen kimennek a divatból. Egy fiatal nő ügyes megoldásával kerülné el a pazarlást.

A 23 éves brit Ameenah Begum iparművésznek tanul a University of Sussex hallgatójaként. Amikor megtudta, hogy évente több mint 120 milliárd (!) kozmetikai terméket dobunk a kukába – nem beszélve a csomagolásukról –, úgy döntött, hogy kidolgoz egy módszert, amelynek segítségével a szemfestékek, pirosítók és hasonlók nem a szemétben végzik.

Ameenah Begum a lejárt sminkcuccokból készült festékeivel (Fotó: Ameenah Begum/Instagram)

Begum a kidobástól megmentett sminkcuccokból ugyanis fenntartható módon elkészített vízfestékeket csinál, amelyeket aztán hivatásos vagy amatőr művészek használhatnak fel. A nő szeretné elérni, hogy a nagy kozmetikai cégek és a termékeiket forgalmazó üzletláncok is így kezeljék a hibás, sérült vagy egyszerűen csak lejárt termékeket, hogy azok ne a szeméttelepre kerüljenek, és ne szennyezzék a környezetet.

„A kozmetikai ipar világszerte egyre csak növekszik, ami azt jelenti, hogy nagy szükség lesz a fenntartható termékekre, amelyek nem termelnek annyi hulladékot – magyarázta Begum a The Tabnek nyilatkozva. – Megkérdeztem az egyik kozmetikai üzletben, ahol elmondták, hogy negyedévente óriási szemeteszsákokban küldik vissza a hibás vagy lejárt termékeket, és ez csak egyetlen bolt a sok közül!”

A kreatív feltaláló ezért megalapította a Cos Watercolors márkát, amelyhez púdert, szemfestéket és különféle krémeket használ alapanyagnak. Ehhez hosszas kísérletezésre volt szüksége, hogy megtalálja a tökéletes hordozóanyagot, amely megőrzi a pigmentek eredeti színét, és kellően tartós ahhoz, hogy festmények előállításához lehessen használni. Ennek érdekében rendszeresen konzultált egy helyi művészeti egyesület tagjaival, akik ki is próbálhatták a festékeket.

„Rengeteg kísérletezésre volt szükség, hogy megtaláljam a tökéletes arányokat, hogy megfelelő állagú legyen a festék, de ne halványuljon el a színe – tette hozzá a kreatív feltaláló. – Nagyon örülnék neki, ha a nagy kozmetikai cégek felkarolnák ezt a módszert, éppen ezért bármilyen együttműködésre nyitott vagyok.”

Ameenah számára valóban fontos a fenntarthatóság, ezért a termékek környezetbarát csomagolását is saját maga fejlesztette ki.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top