Kipróbáltuk a nagy ételérzékenység-tesztet! – 1. rész

Szurovecz Kitti | Fotózta: Hernád Géza | 2018. Augusztus 21.
Jócskán kinőttem már a kamaszkorból, ám a gyulladt, fájdalmas és ronda pattanások mai napig sokszor megkeserítik az életemet. Minden létező szakterületű orvos kivizsgált már, mégsem találják a probléma okát. Aztán a közelmúltban valahol azt olvastam, ilyen tüneteket okozhat ételérzékenység is. Ezért döntöttem úgy, hogy alávetem magam a nagy ételintolerancia-tesztnek!

A tüneteimmel (néhány havonta visszatérő, rettenetesen ronda és fájdalmas, gyulladt akné) sok éve járok orvostól orvosig. A nőgyógyásztól a gasztorenterológusig, a belgyógyásztól a bőrgyógyászig senki sem tudott rájönni a sokadik kivizsgálás után sem, mi okozza a panaszaimat. Gondoltam, most teszek egy próbát és az ételérzékenység területén keresem a gondom forrását, ezért úgy döntöttem, elvégeztetem a hazánkban elérhető egyetlen olyan ételintolerancia-tesztet, amely – kapaszkodjatok meg! – 220 alapélelmiszerről képes a vérünkből megmondani, hogy számunkra éltető táplálék vagy ártalmas méreg.

Ezt nem szabad félvállról venni!

Elindultam hát a diósdi laborba, ahol a nagy nap reggelén a Foodtest szakmai vezetője, dr. Krkos Károly laborszakorvos fogadott. Utálom a vérvételt, ezért a saját figyelemelterelésem gyanánt már a művelet közben faggatni kezdtem a doktor urat arról, milyen változatos tünetekhez járulhat hozzá a szervezetünkben az étel-intolerancia.

„Gyerekeknél a hasi panaszok mellett az ekcémás bőrelváltozásokon, valamint a figyelemzavaron javíthat az étrendváltoztatás. Felnőtteknél a gyomor-bélrendszeri problémák és különféle krónikus bőrbetegségek mellett az elhízással, az állandósult rossz közérzettel vagy pszichiátriai betegséggel küszködők várhatnak jobbulást a megfelelően beállított diétától – foglalja össze az élelmiszer-intolerancia jellemző ismérveit a doktor úr, majd hozzáteszi: az utóbbi években egyre többen válunk érzékennyé, egyre többeknek okoznak problémát a táplálkozás terén a különböző élelmiszerfehérjék mint például a glutén. A szakirodalomban egyre több adat jelenik meg az élelmiszerekben alkalmazott egyes adalékok, a növényvédelemhez használt bizonyos vegyszerek káros hatásáról. Ezek a szervezetünkbe kerülve különböző kóros folyamatokat indíthatnak el, többek között az emésztőrendszerünkben. Ez a folyamat vezethet sajnos oda, hogy idővel a liszttel, tejjel, és más élelmiszerrel szemben felnőtt korban alakul ki ételintolerancia, feltehetően az örökletes hajlam és a kedvezőtlen környezeti tényezők miatt olyanokban is, akiknek gyermek- vagy fiatalkorában sosem voltak ilyen jellegű problémáik.

foodtest diósd ételintolerancia életmódváltás érzékenység ételallergia vizsgálat labor vérvétel

Csak egy tűszúrás az egész

foodtest diósd ételintolerancia életmódváltás érzékenység ételallergia vizsgálat labor vérvétel

Fotók: Hernád Géza

foodtest diósd ételintolerancia életmódváltás érzékenység ételallergia vizsgálat labor vérvétel

Fotók: Hernád Géza

foodtest diósd ételintolerancia életmódváltás érzékenység ételallergia vizsgálat labor vérvétel

dr. Krkos Károly laborszakorvos

Az alapos szakorvosi kivizsgálás után számos elhúzódó, nehezen kezelhető állapot esetén mindenképpen figyelmet kellene fordítanunk étrendünkre is. Ha a szerencsétlen génállományunk és a nemtörődömségünk kéz a kézben jár, akár megeshet, hogy az emésztőrendszerünk átenged nagyobb élelmiszer-összetevőket, melyek a bélfalon átjutva állandó gyulladásos állapothoz és sok kellemetlen tünet kialakulásához vezethet és – ami nem titok: a súlyos betegségek előszobája. Így hát, ha a tüneteink alapján étel-intoleranciára gyanakszunk, nem szabad félvállról vennünk a dolgot!

Az emberek mintegy 70%-a pozitív teszttel megy haza!

Mire eddig jutunk a beszélgetésben, engem már régen megszúrtak, és a vérzés is elállt. Most arra vagyok kíváncsi, mi történik ez után a mintámmal, hogy működik maga a teszt? Ekkor megtudom a doktor úrtól: nagyon fontos, hogy az itteni vérvétel előtt senki ne kezdjen semmiféle diétába, mert a teszt csak olyan anyagra való érzékenységet képes kimutatni a vérünkből, amit rendszeresen fogyasztunk. Megnyugtatom, hogy mielőtt idejöttem, két hétig tömtem magamba a francia hagymalevest cipóban, a harcsapaprikást túrós csuszával és desszertnek a somlói galuskát, mire a doktor úr nevetve mondja, hogy akkor az én vérem most tökéletes alapanyag a hiteles kiértékeléshez. „Itt, a laborban az úgynevezett ELISA technikát használjuk – árulja el dr. Krkos Károly. – Ezt a következőképpen kell elképzelni: az ételkomponenseket rárögzítik egy kis membránra, ezt reagáltatjuk a páciens vérmintájával, és ha van benne az adott élelmiszer ellen termelt ellenanyag, az egyszerűen rákötődik az ételre. Ezt követően egy másik ellenanyagot adunk a teszthez, ami, bonyolultan hangzik, de valójában az az emberi ellenanyagok ellen termelt, enzimmel jelölt ellenanyag. A reakció végén a kimutatni kívánt ellenanyagot az élelmiszerkomponens és a második ellenanyag mint egy szendvicset fogja közre. Az enzim feladata, hogy a megfelelő reagens hozzáadása után színváltozást hozzon létre. Ott keletkezik színes folt, ahol az érzékenységet okozó ellenanyag kikötődött. A színek erősségét a vizsgálat során egy számítógépes program értékeli, így tudjuk meghatározni azt, hogy a páciens milyen fokon érzékeny az adott élelmiszerre.” Miközben a labor eszközeit nézegetjük, dr. Krkos Károly elárulja: az ide vérvételre érkezők mintegy 70%-a távozik úgy, hogy a gyanúja nem volt alaptalan, a tünetei hátterében élelmiszer-intolerancia áll.

foodtest diósd ételintolerancia életmódváltás érzékenység ételallergia vizsgálat labor vérvétel

Fotók: Hernád Géza

foodtest diósd ételintolerancia életmódváltás érzékenység ételallergia vizsgálat labor vérvétel

Fotók: Hernád Géza

foodtest diósd ételintolerancia életmódváltás érzékenység ételallergia vizsgálat labor vérvétel

Fotók: Hernád Géza

foodtest diósd ételintolerancia életmódváltás érzékenység ételallergia vizsgálat labor vérvétel

Fotók: Hernád Géza

foodtest diósd ételintolerancia életmódváltás érzékenység ételallergia vizsgálat labor vérvétel

Fotók: Hernád Géza

foodtest diósd ételintolerancia életmódváltás érzékenység ételallergia vizsgálat labor vérvétel

Fotók: Hernád Géza

foodtest diósd ételintolerancia életmódváltás érzékenység ételallergia vizsgálat labor vérvétel

Fotók: Hernád Géza

foodtest diósd ételintolerancia életmódváltás érzékenység ételallergia vizsgálat labor vérvétel

Fotók: Hernád Géza

Az életmódváltás az egyetlen gyógyszer

És hogy ilyenkor mi a teendő? Nem nehéz kitalálni. Száműzni az étrendünkből az eredmény szerint számunkra káros ételeket, okosan betartani a labor dietetikusának étkezési tanácsait és türelmesen várni, hogy megtörténjen a csoda – ami hiába is reménykedtem, nem két nap alatt következik be. Az eddigi tapasztalatok szerint 2-3 hétre van szükség ahhoz, hogy az új, számunkra kellemetlenséget okozó élelmiszertől vagy élelmiszerektől mentes étrendünk megmutassa nekünk a kedvező hatásait. Kinek – hol. Nekem a tükörben. Bízom abban, hogy a vizsgálatnak köszönhetően végre kiderül, az én esetemben hol van a kutya elásva, mi okozza azokat a tüneteket, amelyek miatt időről időre megcsappan az önbizalmam, és vannak napok, amikor nemhogy emberekkel találkozni, de utcára menni sem szeretek. 34 éves vagyok, és nagyon boldog lennék, ha a gyulladt, fájdalmas pattanásoktól az arcomon egy életre elköszönhetnék! Épp ezért, izgatottan várom a vizsgálat eredményét, amely tíz napon belül megérkezik. A leleten szereplő dolgokról pedig persze tudósítani fogok itt, az NLCafé életmód rovatában, mint ahogyan a későbbiekben arról is, hogy az előírt diéta – már ha lesz, remélem, lesz! – hogyan hatott a testemre, a közérzetemre, és legfőképp a bőröm állapotára!

Egyszóval hamarosan találkozunk a következő részben!

Exit mobile version