Életmód

Elmarad a bébibumm, de áradni fog a szeretet, ha vége lesz a karanténnak

Kíváncsiak voltunk arra, hogyan alakultak az emberi kapcsolataitok és mit fogtok másképp csinálni, ha vége lesz a járványhelyzetnek. Tesztünk eredménye nagyon tanulságos.

Április végén megjelent nálunk egy teszt, mert kíváncsian voltunk, hogy érzitek magatokat a karanténban és milyen irányban befolyásolja a jövőre vonatkozó terveiteket ez a merőben új élethelyzet. Most, hogy lassacskán Magyarországon is mindenhol újraindul az élet, itt az ideje megnézni, milyen eredményt hozott a tesztünk eredménye. Annyit már az elején mondhatunk, hogy az eredmény nagyon tanulságos.

Először is a legfontosabb: összesen 5895-en töltötték ki a teljes kérdéssort, ami jóval több mint reméltük, már ezért is köszönet jár mindenkinek, aki részt vett a felmérésben. Most pedig nézzük, hogyan alakultak a tesztkitöltők emberi kapcsolatai és a jövőre vonatkozó tervei.

Gyere és szeress!

Talán a teszt legpozititívabb eredménye a párkapcsolatokra vonatkozik. Míg a karanténhelyzet kezdetén sokan gondolhattuk azt, hogy ha most nem megy tönkre a párkapcsolatuk, akkor soha, a felmérésünk eredménye szerint ennél sokkal pozitívabb most a kép: a válaszadók 40 százaléka, pontosan 2337 ember nyilatkozta azt, hogy közelebb hozta a párjához az összezártság, és mindössze 5,9 százalék, vagyis 345 ember válaszotta azt az opciót, hogy megőrjíti a párja. 1125 ember (19,3 százalék ugyanakkor nem tagadta, hogy megszaporodott otthon a konfliktusok száma az utóbbi időben, de remélik, hogy sikerül úrrá lenni a döccenőkön. További érdekesség, hogy a tesztkitöltőink 34,8 százaléka, vagyis több mint kétezer ember szingli per pillanat.

Ami a szexuális élet alakulását illeti, a nagy többség (53,8 százalék) nem tapasztalt változást, 3118 ember nyilatkozta azt, hogy jelenleg szünetel a szexuális élete (helló, szinglik!), és összesen nagyjából a válaszadók 10 százaléka – 575 ember – számolt be az utóbbi hetekben többé-kevésbé élvezetes, de legalább is gyakoribb együttlétekről. Eszerint aligha fog nagy bébibummot hozni a karantén.

Az otthoni munkamegosztás a válaszadók felénél nem változott semmit – épp úgy ők viselik a terhek nagy részét, mint korábban. 40 százalék nyilatkozott úgy, hogy most is pont úgy megosztják otthon a házimunkát, mint azelőtt, és félezer válaszadó számolt be arról, hogy ma már jobban megosztják egymás között az otthoni feladatokat, mint korábban.

Szervusztok, régi barátok

A rokoni és baráti kapcsolatok terén a jelek szerint egyfajta tisztulást eredményeztek a bezártságban töltött hosszú napok. A rokoni szálak kapcsán 1996 olvasónk nyilatkozott úgy, hogy most értette meg igazán, kire van szüksége és kire nincsen. 1732 embernek jobban hiányoznak a cskaádtagjai, mint valaha, és a legtöbben – több mint kétezren azok vannak, akiknek fel sem tűnt, hogy nem találkoztak a rokonsággal, mivel eddig sem látták a családtagokat túl gyakran.

Ennél sokkal szívderítőbb a kép, ha a baráti kapcsolatokat nézzük: 56,4 százalék – 3299 ember – a karanténban is éppen úgy tartotta a kapcsolatot a barátaival, mint azt megelőzően. 1449 válaszadónak nagyon hiányoztak a barátok, és mielőbb szeretnének újra találkozni velük, és nagyjából 1100-an nyilatkoztak a baráti kapcsolatok erodálódásáról.

Mindneki nagyon unja már a bezártságot.

Mindneki nagyon unja már a bezártságot. (Fotó: Pexels)

Aligha várható demográfiai robbanás

Gyermekvállalás terén úgyszolván nem pont azt kaptuk, amire számítottunk: a válaszadók 38 százaléka látja most úgy, hogy bőven elég gyereke van már így is, 1687 ember nyilatkozott úgy, hogy a gyermekvállalás számára valamilyen okból nem lehetséges, 742-en pedig egyáltalán nem szeretnének gyereket. A maradék 20 százalék – összesen 1196 válaszadó – kapott most kedvet a családalapításhoz.

A meglévő gyerekekkel való viszonyról 2408 ember nem tudott nyilatkozni, mivel nincsenek utódai. 1989-en mondták azt, hogy jobban összecsiszolódtak a gyerekekkel, csaknem 25 százalék – 1440 ember – pedig úgy látja, nehezebb lett a viszonya a gyerekeivel.

Hogyan tovább?

Nézzük először a külsőségeket: a válaszadók fele arról számolt be, hogy nem változott a külseje az elmúlt két hónapban. 1823 ember azonban biztos benne, hogy hízott. 462-en most kezdenek életmódváltásba, 692 ember – cirka 12 százalék – pedig veszített a testsúlyából a karantén ideje alatt.

Ugyanakkor a döntő többség (75 százalék) nem szívesen fogadkozna a jövőt illetően, vagy nem hiszi azt, hogy másképp fog majd élni a karantén lejárta után. A válaszadók negyede ellenben úgy érzi, minden átértékelődött benne, és nem kíván a régi életéhez visszatérni.

És hogy valami pozitívat is mondjunk a legvégén: arra a kérdésre, hogy mi lesz az első dolga, ha a karantén véget ér, 3271 ember, vagyis a válaszadók 56 százaléka felete azt, hogy megöleli azokat a szeretteit, akikkel most sokáig nem találkozott.

Tudj meg többet arról, miképp befolyásolja a karantén az emberi kapcsolatainkat:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top