Életmód

Trópusi gigahalakat láttak Skócia partjainál

Az elmúlt héten kétszer is találkoztak holdhalakkal a halászok Skócia partjainál. A gigászi tengeri lények élőhelye a trópusokon van, de az elmúlt években egyre többször találkozni velük északon.

Idén már négyszer láttak holdhalakat Skócia partjai közelében, a múlt héten két észlelés is volt. Az alapvetően trópusi vizekben élő holdhalak a tengeri áramlatokkal úsznak, eddig soha vagy nagyon ritkán lehetett őket Skócia közelében megfigyelni.

Az elmúlt években viszont rendszeresen bukkannak fel holdhalak a skót partok közelében, főként augusztusban. A Hebridean Whale and Dolphin Trust tengeri megfigyelőcsoport tagjai pénteken láttak egy holdhalat Skye szigeténél, egyet pedig szerdán Ardnamurchannél.

Forrás: Stephen Frink/CORBIS/Corbis via Getty Images

A holdhal hatalmasra növő faj, a legnehezebb a csontos halak között, kifejlett korában elérheti az egy tonnás súlyt és a 180 centiméteres testhosszt is. Fő tápláléka a medúza, amiért akár 610 méter mélyre is képes lemerülni – írja a BBC.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top