Életmód

EU-s előírások miatt drágulhat a cigaretta

Magyarországon még mindig nem éri el az előírt minimumot a jövedéki adó mértéke.

A kormány szeptemberben az EU-s szabályok miatt elkezdte emelni a cigaretta jövedéki adóját, de mivel még most sem felelünk meg a minimumkövetelményeknek, további drágulás jöhet – írja a Napi.hu.

Az Európai Unió előírása szerint a jövedéki adó szintjének el kell érnie a súlyozott kiskereskedelmi ár 60 százalékát, vagy a 115 eurót (37 700 forintot) ezer szálanként. Magyarországon a jövedéki adó jelenleg ezer szálanként 17 200 forint, plusz a kiskereskedelmi eladási ár 24,5 százaléka (minimum 30 200 forint). Ezzel hazánk van a legtávolabb attól a tagállamok között, hogy megfeleljen az uniós kritériumoknak. Emiatt további emelésekre számíthatunk, ami komoly drágulást hozhat.

A kormány eközben a finomra vágott dohány adóját is emeli, pedig az bőven megfelel az uniós szabályoknak. Így az sem menekül meg a drágulástól, aki maga tölti a cigarettáját.

A Napi.hu ugyanakkor emlékeztet, hogy a magyar cigaretta ára meglehetősen alacsony a többi európai uniós országhoz képest. Magyarországon jelenleg 1119 forint egy doboz cigaretta átlagára, miközben Írországban 3136 forintot kell fizetni ugyanezért. A legolcsóbb cigarettát Bulgáriában találjuk meg: ott mindössze 799 forint az átlagár.

Fotó: Mohai Balázs, MTI

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top