Életmód

Ezért olyan nehéz barátságokat kötni 40 év felett

Úgy tűnik, hogy az idő előrehaladtával egyre nehezebben kötünk új barátságokat, és egyre inkább ragaszkodunk a megszokott arcokhoz, mert félünk a magánytól. A következő hat ok áll a jelenség mögött általában.

1. Mindenki el van foglalva a családjával

A negyvenes korosztály már általában gyereket nevel, ami nagyjából a szülők minden idejét el is veszi. Akkor lehet a leginkább találkozni velük, ha ugyanabban a problémakörben mozgunk, azaz van hasonló korú gyerekünk. Ebben az esetben viszont könnyen megy a barátkozás, főleg, ha a gyerekek is kedvelik egymást.

2. Az emberek 30 éves koruk után a minőséget keresik

Több tanulmány is alátámasztja, hogy 30 éves koruk után az emberek már inkább a minőségi barátságokra vágynak, és nem a nagy baráti kör a céljuk, mint huszonévesen. Ekkorra már kialakult annyi barátság, hogy a mélyítésen dolgoznak, nem pedig azon, hogy újakat szerezzenek. Ha új barátokat szeretnénk, akkor a legegyszerűbb az, ha új klubokat, közösségeket keresünk, ahol a közös érdeklődési kör hozza össze az embereket.

3. Több szempontból kell stimmelned a barátokkal, mint régen

Gyerekkorunkban ez annyira egyszerű volt, elég volt, ha egy osztályba jártunk, vagy ha ugyanolyan cipőnk volt, máris barátok lettünk. Mostanra viszont egy sereg szempontból kell egyeznie a világképünknek a leendő barátokéval, ami jelentősen megnehezíti a keresést.

barátság negyvenes korosztály

Gyerekkorban egyszerűen kötünk barátságokat (Képünk illusztráció. Forrás: Unsplash)

4. A kudarctól való félelem

40 évesen már ritkán megyünk csak úgy oda valakihez, hogy „Helló, szimpi vagy, leszel a barátom?” Félünk a visszautasítástól, hogy ítélkezni fognak felettünk, mert a gyerekkori önbizalmunk időközben valahol elveszett. Nem akarunk sérülni, ezért már előre védjük magunkat az ismeretlenektől.

5. Nincs miről beszélgetni

Gyakori az a probléma is, hogy annyira belefeledkezünk a szürke hétköznapokba, annyira dolgozunk, annyira neveljük a gyereket, és annyit házimunkázunk, hogy elfelejtünk élményeket gyűjteni. Élmények nélkül pedig túl sok beszédtémánk sem akad, amikor új emberekkel ismerkednénk meg.

6. Az online világ miatt nehezebb az ismerkedés

A kutatók szerint 150 barátot tudunk maximum befogadni, amibe bele kell számolni a közösségi oldalakon bejelölt ismerősöket is. Sok esetben az online térben már olyan sok barátunk van, hogy nem marad hely a fejünkben az igaziaknak. Ha valódi, hús-vér barátokra vágyunk, akkor az első lépés az, hogy nem töltünk olyan sok időt a közösségi oldalakon.

Negyven felett talán ijesztő, hogy ismeretlen embereket fogadjunk be az életünkbe, de ha új kihívásként tekintünk rá, akkor sokkal érdekesebbé tehetjük az életünket az új barátokkal. Érdemes energiát és időt áldozni rá, cserébe akár egy egészen új életet is kaphatunk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top