Életmód

„Nálunk a 13 éves lányom osztja be a havi konyhapénzt, és jól van ez így”

Miután elbüszkélkedett életrevaló kislányával a Facebookon, az amerikai anya egy halom kommentet kapott, amelyekben lusta disznónak nevezték. Nem bánja.

„A minap a Facebook-oldalamon elbüszkélkedtem az ismerőseimnek azzal, hogy a családunkban immár hónapok óta a 13 éves kislányom osztja be a konyhapénzt. Álmomba se gondoltam volna, hogy ezzel a látszólag egyszerű, kedves poszttal milyen indulatokat szabadítok magamra” – írta a Love What Matters oldalán közzétett posztjában Brooke Hampton.

Az öt gyereket nevelő nő elárulta, hogy miután közzétette a posztot, csak úgy özönlöttek alá a kritikus hangú kommentek. „Voltak, akik azért nem értettek egyet a nevelési módszeremmel, mert szerintük túlságosan nagy felelősséget hárítok vele a lányomra.” Mások viszont meg se próbálták Brooke-ot megérteni: simán „lusta disznónak” nevezték, aki elvárja, hogy a kislánya végezze a házimunka egy jelentős részét.

„És mit mondok erre én? Vállalom. Igen, lusta szülő vagyok, mert hiszem, hogy a lusta szülők önállóbb gyerekeket nevelnek” – írja Brooke a posztjában, majd elmagyarázza azt is, mire gondol: „Őszintén imádom a megvető, lesajnáló és ítélkező pillantásokat a többi szülő szemében, mikor azt látják, hogy a gyerekeim olyan feladatokat végeznek, amikhez szerintük még bőven nem elég idősek. És hogy miért? Mert miközben ők azon dohognak, hogy lusta vagyok, én arra készítem fel a gyerekeimet, hogy nélkülem is boldoguljanak.”

gyereknevelés életre nevelés önállóság

Kép forrása: Brooke Hampton

Brooke úgy érzi, az önállóságra nevelés az egyik legnagyobb ajándék, amit a gyerekeinek csak adhat. „Alábecsüljük a gyerekeinket. Sokkal ügyesebbek és önállóbbak, mint hisszük vagy mint azt gondoljuk. Ahhoz azonban, hogy ezt bebizonyíthassák, idő kell. Csakhogy a legtöbb szülő feszített napirendjébe nem fér bele, hogy a gyereke uszodát csináljon a konyhából, se az, hogy negyedóráig tartson kivinni a szemetet.

Ahhoz, hogy lusta szülő legyél, és engedd a gyerekednek, hogy kipróbálhassa magát, elhatározottság és mindenekelőtt türelem kell. Merthogy a gyerek elsőre biztosan nem fogja tökéletesen csinálni: se a mosogatást, se a porszívózást, se a teregetést, se semmit. Ráadásul pokoli rendetlenséget csinál majd miatta, még az is lehet, hogy ezt-azt tönkre is tesz közben. Mindezt jó négyszer annyi idő alatt, mint amennyi idő alatt te megcsinálnád.

„Mindezt nehéz tétlenül végignézni. Mert persze, segíteni szeretnénk. Azt akarjuk, hogy a gyerekünknek könnyebb legyen. Csakhogy az élet egyáltalán nem könnyű, így a legnagyobb szívességet azzal tesszük a gyereknek, ha hagyjuk, hogy küszködjön. És hogy egyedül jöjjön rá, igenis képes megbirkózni bármilyen feladattal. Mert az életre nevelés nem 16 éves korban kezdődik, mikor a gyerek már képes mindenre. Hanem akkor, mikor még csak négyéves, és mosogatni szeretne. Egyedül.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top