Életmód

A netezőktől kapta vissza a reményt a Lego-őrült férfi, akinek az egész gyűjteményét ellopták

A francia youtuber 18 éve gyűjtögetett különböző Lego-szetteket. Október elején egyik nap arra ért haza a munkából, hogy a kollekciója – néhány kivételtől eltekintve – köddé vált.

„Elmondani sem tudom, milyen rettenetes érzés volt arra hazajönni, hogy a gyűjteményem és azok a szettek, amiket még nem volt időm összerakni, szőrén-szálán eltűntek” – mondta a YouTube-ra töltött videójában a láthatóan feldúlt férfi, aki egy ponton a veszteségeit sorolva el is sírta magát. És a helyzet az, hogy amikor ma reggel a vele történtekről olvastam, tökéletesen megértettem a kétségbeesését.

Persze én nem gyűjtök hosszú évek, sőt évtizedek óta legókat, sőt, ellentétben republicattakkal, aki már saját tervezésű darabokkal is előállt, a magam részéről leragadtam ott, hogy az összerakási rajz alapján viszonylagos magabiztossággal életre tudom hívni azt, ami a dobozon van. És ennyi. Négy éve ettől még minden karácsony előtt fix program a férjemmel, hogy elsétálunk az egyik kedvenc boltunkba, rábökünk egy Star Wars márkájú, közepes darabra, ami mindkettőnknek egyformán tetszik (és amit egyébként mindig jó előre kiválasztunk), és 27-én a fa alatt összerakjuk.

Négy év. Négy szett. Négy polc. Nem nagy cucc. Mégis, ha holnap valaki úgy döntene, hogy betör a lakásunkba, és viszi a komplett „gyűjteményt” igencsak összetörnék. És nem, nem az anyagi kár miatt. Sokkal inkább azért, amit ezek a kis műanyag kockákból összetákolt – általában ikonikus – szerkezetek jelentenek nekünk: a téli bekuckózást, a közös építést, a nagy nevetéseket, ha vissza kell valamit bontani, közben pedig a féktelen szaloncukorfalást.

Nálunk minden lego egy szép közös élmény is, aminek története van. És 100 százalékig biztos vagyok benne, hogy a republicattaktól ellopott gyűjtemény minden egyes darabjának ugyanígy megvolt a maga története. Épp ezért hatott meg különösen az, ahogy az internet Lego-rajongó része reagált a francia youtuberrel történtekre.

legó lopás

Kép forrása: YouTube

Közvetlenül azután, hogy republicattak bejelentette a YouTube-csatornájának a végét, a netezők létrehoztak számára egy GoFundMe-oldalt, ahol 2 óra alatt több mint 1000 dollárt gyűjtöttek neki össze, hogy pótolhassa elveszett gyűjteményének legalább egy részét. És ezzel nem is volt vége: volt, aki a saját legoszettjeit ajánlotta fel a fiatalembernek, és olyan is akadt, aki direktben a Legót kereste meg, hogy segítsen a bajba jutott rajongójának.

Hogy erre vajon sor kerül-e, azt egyelőre nem tudni. Az mindenesetre biztos, hogy a virtuális támogatásnak köszönhetően republicattak visszanyerte a hitét az emberekben, és folytatja a legózást.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top