Áfonyás-mascarponés gesztenyetorta
Hozzávalók:
A tésztához:
- 3 tojás
- 6 dkg cukor
- 6 dkg liszt
A gesztenyés részhez:
- 25 dkg gesztenyemassza
- 3 cl rum
- 10 dkg Szarvasi mascarpone
A mascarponés részhez:
- 40 dkg Szarvasi mascarpone
- 6 dkg porcukor
- 3-4 evőkanál áfonyalekvár (kb. 8-10 dkg)
- áfonya a díszítéshez
Elkészítés:
A tészta hozzávalóiból klasszikus módon piskótát készítünk. Két egyforma méretű lapot sütünk egy tortakarikában (külön sütjük őket). Ha kihűltek a piskótalapok, az egyiket belehelyezzük a tortakarikába, és egy csík sütőpapírral kibéleljük a forma oldalát, hogy könnyebb legyen a tálalás.
A gesztenyés részhez simára keverjük a gesztenyét a rummal és a mascarponéval, majd a masszát elegyengetjük a tortakarikába helyezett piskótalapon. Elkenünk rajta egy evőkanál áfonyalekvárt, erre helyezzük a másik piskótalapot. Robotgéppel lassú fokozaton elkeverjük a mascarponét a porcukorral, majd addig habosítjuk, míg újra krémes állagot kapunk. A krémet egy kanál segítségével a piskótalapra halmozzuk, és közé csurgatjuk a megmaradt áfonyalekvárt. Összeforgatjuk a kanál fejével, hogy márványos legyen, és közben eloszlatjuk a piskótalapon. Hűtőbe tesszük néhány órára, tálaláskor pedig friss áfonyával díszítjük.
Mascarponés máktorta
Hozzávalók:
Tésztához
- 22 dkg liszt
- 12 dkg vaj
- 5 dkg cukor
- 2 db tojássárgája
- 2 evőkanál tejföl
- 1 csipet só
Krémsajtos réteghez
- 50 dkg Szarvasi mascarpone
- 15 dkg kristálycukor
- 3 dl tejföl
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 db citrom
- 5 dkg keményítő
- 2 db tojás
Mákos réteghez
- 30 dkg mák
- 22 dkg cukor
- 1,5 dl tej
- 1 db citrom
Elkészítés:
A tésztához a lisztet morzsoljuk össze a hideg, felkockázott vajjal. Amikor elég morzsalékos, adjuk hozzá a cukrot, a sót és a tojássárgáját. A tejfölből először csak egy evőkanállal rakjunk a masszába. Gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze. Ha sima és fényes, csomagoljuk fóliába, és tegyük a hűtőbe addig, amíg elkészítjük a tölteléket.
A mákos réteghez a tejet öntsük egy lábosba, és forraljuk fel. Szórjuk bele a mákot és a cukrot, majd kevergessük kis lángon még egy-két percig. Húzzuk le, és reszeljük hozzá a citrom héját.
A mascarponét gépi habverővel dolgozzuk össze a cukorral, majd adjuk hozzá a tojások sárgáját, a citrom reszelt héját, frissen facsart levét és a vaníliát. Fokozatosan adagoljuk hozzá a tejfölt, majd tegyük hozzá a keményítőt. Végül forgassuk hozzá a kemény habbá vert tojásfehérjét.
A tésztát nyújtsuk ki lisztezett felületen, és egyengessük a torta- vagy piteformába. Kenjük rá a mákos, majd a mascarponés tölteléket. A tetejére szórhatunk mákot és citromhéjat. Süssük meg az előmelegített sütőben, 170 fokon körülbelül 45-50 perc alatt.