Életmód
Szponzorált tartalom

Ünnepi torták mascarponéval: 2 tuti recept

Ne gondold túl az ünnepi sütés-főzést! Ajánlunk két zseniális tortareceptet, amivel garantált a siker!

Áfonyás-mascarponés gesztenyetorta

mascarpone, afonya

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 3 tojás
  • 6 dkg cukor
  • 6 dkg liszt

A gesztenyés részhez:

  • 25 dkg gesztenyemassza
  • 3 cl rum
  • 10 dkg Szarvasi mascarpone

A mascarponés részhez:

  • 40 dkg Szarvasi mascarpone
  • 6 dkg porcukor
  • 3-4 evőkanál áfonyalekvár (kb. 8-10 dkg)
  • áfonya a díszítéshez

Elkészítés:

A tészta hozzávalóiból klasszikus módon piskótát készítünk. Két egyforma méretű lapot sütünk egy tortakarikában (külön sütjük őket). Ha kihűltek a piskótalapok, az egyiket belehelyezzük a tortakarikába, és egy csík sütőpapírral kibéleljük a forma oldalát, hogy könnyebb legyen a tálalás.

A gesztenyés részhez simára keverjük a gesztenyét a rummal és a mascarponéval, majd a masszát elegyengetjük a tortakarikába helyezett piskótalapon. Elkenünk rajta egy evőkanál áfonyalekvárt, erre helyezzük a másik piskótalapot. Robotgéppel lassú fokozaton elkeverjük a mascarponét a porcukorral, majd addig habosítjuk, míg újra krémes állagot kapunk. A krémet egy kanál segítségével a piskótalapra halmozzuk, és közé csurgatjuk a megmaradt áfonyalekvárt. Összeforgatjuk a kanál fejével, hogy márványos legyen, és közben eloszlatjuk a piskótalapon. Hűtőbe tesszük néhány órára, tálaláskor pedig friss áfonyával díszítjük.

Mascarponés máktorta

mascarpone, maktortaHozzávalók:

Tésztához

  • 22 dkg liszt
  • 12 dkg vaj
  • 5 dkg cukor
  • 2 db tojássárgája
  • 2 evőkanál tejföl
  • 1 csipet só

Krémsajtos réteghez

  • 50 dkg Szarvasi mascarpone
  • 15 dkg kristálycukor
  • 3 dl tejföl
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 db citrom
  • 5 dkg keményítő
  • 2 db tojás

Mákos réteghez

  • 30 dkg mák
  • 22 dkg cukor
  • 1,5 dl tej
  • 1 db citrom

Elkészítés:

A tésztához a lisztet morzsoljuk össze a hideg, felkockázott vajjal. Amikor elég morzsalékos, adjuk hozzá a cukrot, a sót és a tojássárgáját. A tejfölből először csak egy evőkanállal rakjunk a masszába. Gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze. Ha sima és fényes, csomagoljuk fóliába, és tegyük a hűtőbe addig, amíg elkészítjük a tölteléket. 

A mákos réteghez a tejet öntsük egy lábosba, és forraljuk fel. Szórjuk bele a mákot és a cukrot, majd kevergessük kis lángon még egy-két percig. Húzzuk le, és reszeljük hozzá a citrom héját. 
A mascarponét gépi habverővel dolgozzuk össze a cukorral, majd adjuk hozzá a tojások sárgáját, a citrom reszelt héját, frissen facsart levét és a vaníliát. Fokozatosan adagoljuk hozzá a tejfölt, majd tegyük hozzá a keményítőt. Végül forgassuk hozzá a kemény habbá vert tojásfehérjét.

A tésztát nyújtsuk ki lisztezett felületen, és egyengessük a torta- vagy piteformába. Kenjük rá a mákos, majd a mascarponés tölteléket. A tetejére szórhatunk mákot és citromhéjat. Süssük meg az előmelegített sütőben, 170 fokon körülbelül 45-50 perc alatt.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top