Életmód

Hozzuk ki a legtöbbet az ételeinkből (X)

Karácsony közeledtével egyre nagyobb hangsúly kerül a konyhára, a finom alapanyagokra, a különleges receptekre. Ünnepek környékén ugyanis szeretnénk még inkább elkápráztatni a családunkat, a barátainkat. Mivel is tehetnénk meg ezt jobban, mint azzal, hogy kiváló és ínycsiklandó ételeket teszünk az asztalra?


Érdemes szakértő segítséget is igénybe venni. A nagyi régi receptes könyvét, édesanyánk kedvenc süteményes füzetét, vagy éppen a legújabb kutatások eredményit.

A Lurpak vaj minden háziasszony számára ismerős, hiszen az egyszerű vajas kenyértől, a legfinomabb köreteken át, a süteményekig, minden ételt különlegessé varázsol. Azt azonban kevesen tudják, hogy a Lurpak 1901 óta azon dolgozik, hogy fogyasztói számára még többet tudjon nyújtani.


Az Oxfordi Egyetem ízkutatóival karöltve összeállították a 10 legfontosabb alapanyagok listáját, amelyek nélkülözhetetlenek a konyhánkban. A karácsonyi bevásárlás előtt, nézzük át, és szerezzük be, ami még hiányozhat. Ezek után már csak a fantáziánk szabhat határt, hogy milyen ínyencséget varázsolunk belőlük.

Íme a 10 természetes összetevő, amivel az egyszerűből nagyszerű lehet!

Tengeri só – Szinte minden receptben van só, és ha jól használjuk, életre kelti az ételeket. Másfajta sókhoz képest a tengeri só sokkal kevesebb feldolgozási fázison megy keresztül, ezért jóval természetesebb, ízesebb és összetettebb, mint a szokványos asztali só.

Vaj – A vaj ízeket hordoz, gazdagítja a mártásokat és gyengéd közeget nyújt a sütéshez. Természetes képessége, hogy gazdagságával, lekerekítettségével, krémességével még a legegyszerűbb ételeket is magasabb szintre emeli.

Paprika– A paprika, akár chili paprika változatban is kiváló alapösszetevő, mely különleges ízt ad az ételeknek. A paprika hihetetlenül sokféle szín- és ízváltozatban kapható.

Fahéj – A fahéj jól ismert fűszer, mely jellegzetes ízt ad az ételeknek, ugyanakkor kiemeli a többi ízt is.

Fokhagyma – A nyers fokhagyma nagyon erős, csípős és a forróság érzetét kelti a szájban (ami nagyszerű, ha megfelelően használják). Azonban ez az erős, fűszeres íz már egy kis sütés hatására is lággyá és édessé válik.

Citrom – A citromot világszerte sokféle étel elkészítéséhez használják, legtöbbször azzal a céllal, hogy savasságot adjon és kontrasztként hatva kiemelje, még élvezetesebbé tegye a fogás ízkompozícióját.

Tojás – A tojás meglepően sokoldalú konyhai alapanyag, és az ízek valóságos tárháza. Ez utóbbi főként a tojássárgájának köszönhető, mely nagyszerűen felveszi, és átadja a különféle ízeket.

Kakaó – A csokoládét luxus élelmiszernek tartják, ízét világszerte nagyra értékelik; a kakaó bizonyítottan az egyik legáltalánosabban kedvelt aroma*. Leggyakrabban kellemes ízéért és élénkítő, euforikus hatásáért fogyasztják.

Gomba – A gombáknak nagyon sokféle változatát kedvelik a finom, földes aromák miatt, de sok ételben az az igazi értékük, hogy a nehezen meghatározható ötödik ízzel, az umamival gazdagítják a fogásokat.

Kakukkfű – Ez a fűszernövény kiválóan fokozza az ízeket, és kesernyésségével kihozza a legjobbat a húsokból és a halakból.


Csak végigböngészve a listát is összefut a nyál a szánkban, és finomabbnál finomabb receptek jutnak eszünkbe. Irány a konyha, és alkossuk meg a saját varázslatunkat!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top