Életmód

„Van, amikor az ölelés egyszerűen nem jó megoldás” – 7 pontban írta le egy férfi, hogyan segít pánikbeteg barátnőjén

Azt mondja, mióta együtt van a barátnőjével, rengeteg új és hasznos dolgot tanult a pánikbetegségről és a szorongásról. Azért osztja meg a tapasztalatait, hogy másoknak segítsen vele.
szorongás szerelem házasság

Nehéz elhinni, hogy van olyan pillanat, mikor az ölelés nem a legjobb megoldás arra, hogy megnyugtasd egy szerettedet. Pedig van” – kezdi az Imgurra töltött bejegyzését a MmmNoudleSoup nevű felhasználó, aki azért döntött úgy, hogy országgal-világgal megosztja, hogyan segít pánikbeteg barátnőjének, mert úgy érzi, az, amit az évek során megtanult, másoknak is a hasznára válhat.

„Hosszú időbe telt, mire eljutottunk odáig, hogy a barátnőm engedje, hogy megöleljem őt a rohamai alatt. Korábban úgy érezte, ezzel a gesztussal korlátozni akarom őt, és nem szerette” – írja MmmNoodleSoup, majd hozzátette, a második legfontosabb dolog, amit meg kellett tanulnia, hogy amikor a pánikroham alatt barátnője nem válaszol neki, az nem azt jelenti, hogy ignorálja őt, hanem azt, hogy épp nem tud beszélni.

„A rohamok a legváratlanabb pillanatokban jelentkeznek: van, hogy épp egy boldognak és felszabadultnak tűnő pillanat kellős közepén. Azokra az esetekre, amikor a roham miatt nem tud megszólalni, bevezettünk egy praktikus kézjelet: ha nem tud válaszolni, csak felmutatja a kisujját, és ezzel jelzi, hogy minden oké, hall engem.

Említettem, hogy a rohamok sokszor a lehető legváratlanabb pillanatban jelentkeznek: van, hogy a barátnőm a fürdőszoba közepén esik össze. Ilyenkor nincs mit tenni, melléfekszem a fürdőszoba padlójára, lassan simogatom, és együtt várom vele, hogy elmúljon a roham.” MmmNoodleSoup szerint legalább ennyire fontos az is, hogy mindig türelmes és megértő maradjon, és hogy ne legyen dühös a barátnőjére a roham miatt.

Észrevetted már, hogy ha összebújsz valakivel, vagy csak sokáig ölelkeztek, akkor a légzésetek összerendeződik? Épp ezért a leghasznosabb tanács, amit megtanultam és amit adhatok, hogy ha a párodnak pánikrohama vagy szorongásos epizódja van, mindig húzódj közel hozzá, és lélegezz hangosan, lassan és nyugodtan mellette. Figyeld meg, hogy a kapkodó légzése szép lassan megnyugszik majd ennek hatására.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top