Életmód

Ezek a legjobb januári fogadalmak a terapeuta szerint

A januári fogadalmak gyakran halálra vannak ítélve, mostanra már dugába is dőltek és mindenki ugyanúgy dohányzik, eszik, nem mozog, mint január elseje előtt. A szakértő szerint azért, mert nem jó dolgokra teszünk fogadalmat.

Melissa Coats pszichoterapeuta szerint a januári fogadalmakkal csak a szorongásunkat növeljük, és túl drasztikus változásokat akarunk véghezvinni egy nap alatt. Nem csoda, hogy nem sikerül aztán tartani magunkat a fogadkozásokhoz. Ha viszont jó fogadalmakat teszünk, akkor az egész életünket megváltoztathatjuk vele.

A szakember azt javasolja, hogy olyan fogadalmakat találjunk ki magunknak – az év bármelyik napján, nem csak január elsején –, melyek a mentális és érzelmi egészségünket szolgálják, és inkább hagyjuk ki a súlyunkat és pénzügyeinket célzó fogadalmakat. A siker titka az, hogy olyan célt tűzünk ki magunk elé, ami a személyes fejlődésünket szolgálja. Nemcsak egy részét, mint hogy 40 kilót lefogyunk, hanem a nagy egészet, akik vagyunk. Ha a cél megvan, akkor pedig tudatosan, naponta tennünk kell érte, dönteni mellette minden percben.

Kezdjük azzal a fogadalmat, hogy átgondoljuk az előző évet, mivel küzdöttünk, miben voltunk sikeresek, és válasszuk ki az életünk két olyan területét, amire koncentrálni akarunk, amit jobbá akarunk tenni. Közben pedig tartsuk szem előtt, hogy a változás nem sprint, hanem maraton, egy folyamat, amihez arra is szükség van, hogy megbocsássunk saját magunknak, ha nem nyújtunk tökéletes teljesítményt.

A terapeuta szerint ezek a legjobb januári fogadalmak

1. Mondj többször nemet!

Nem kötelező mindenre igent mondani, csak azért, mert mások ezt várják el tőled és megpróbálod elkerülni a konfliktusokat. Rachel Tomlinson pszichológus szerint:

A nemet mondás fontos része annak, hogy megvédjük a saját határainkat, és gyakoroljuk az öngondoskodást. Ha olyat kérnek tőled, ami miatt aggódsz, ami dühít vagy stresszel, akkor elég egyértelmű, hogy nem akarod megtenni, és nemet kell mondanod.

Ha pedig valaki megsértődik a válaszodon, akkor emlékeztesd magad arra, hogy nem vagy bunkó csak azért, mert jót szeretnél magadnak. A nemet mondás tulajdonképpen azt jelenti, hogy igent mondasz saját magadra.

2. Vezess naplót reggelente!

Érdemes megfogadni, hogy mostantól naplót vezetsz, elég hozzá 5-10 perc reggel, hogy úgy indulj neki a napnak, hogy nincs annyira tele a fejed. A naplózás nem a napi események leírásáról szól ebben az esetben, mint gyerekkorodban, hanem például leírhatod benne, milyen teendőid vannak aznap, írhatsz pozitív megerősítéseket, vagy készíthetsz mindennap listát arról, hogy miért lehetsz hálás. De az is tökéletes, ha minden reggel csak annyit leírsz, milyen érzések kavarognak benned. A naplóval pozitív irányba állíthatod a gondolataidat, és sokat segíthetsz a szorongáson is.

fogadalom január terapeuta

Képünk illusztráció – Forrás: Unsplash/Kyle Glenn

3. Aludj többet!

A jó fizikai és mentális egészséghez elengedhetetlen az elég alvás. Aki nem alszik jól, hajlamosabbá válik a depresszióra, szorongásra és frusztráltabb lesz. Amikor viszont eleget alszol, egészségesebb döntéseket hozol, növekszik az energiaszinted és az általános közérzeted is sokkal jobbá válik. Houston tanácsa szerint ehhez kapcsolódóan például megfogadhatod, hogy nem dolgozol az ágyban, és nem nézel tévét, nem nyomkodod a telefont lefekvés után, hogy jobban menjen az alvás.

4. Változtass a belső monológon!

Autumn Collier pszichoterapeuta szerint nagy ereje van annak, hogyan beszélsz saját magaddal. Amit mondasz, érzelmeket hoz létre, az érzelmek pedig megváltoztatják a viselkedést. Az egészségesebb szokások kialakítását belül kell kezdeni: meg kell változtatni a belső monológod hangnemét.

Első lépésként azt javasolja, hogy helyettesítsd be a „kellene” szót arra, hogy „szeretném”. Például: „Gyakrabban fel kellene hívnom az anyukámat.” helyett „Szeretném felhívni az anyukámat legalább hetente kétszer.” A „kellene” szó ugyanis a tökéletesség elvárását fogalmazza meg, ami nem reális, míg a „szeretném” felszabadít az alól az érzés alól, hogy nem vagy elég jó.

5. Törődj többet magaddal!

Az énidő nem luxus, hanem szükséglet. Létfontosságú a mentális egészséged szempontjából, hogy törődj magaddal. Coats szerint legalább heti egy órát kell magadra szánnod, amikor azt csinálod, amivel feltöltődsz. Persze lehet sokkal több is, főleg, ha hajlamos vagy a szorongásra és azt veszed észre magadon, hogy könnyen frusztrálttá válsz. Törődj magaddal, hogy legyen erőd másokkal is törődni!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top