Kis híján megölt egy gyereket, nem praktizálhat az Angliában élő magyar orvos

nlc | 2019. Február 14.
A tizenkét éve Manchesterben dolgozó férfi rossz angoltudása miatt kis híján jóvátehetetlen hibát követett el.

„Katasztrofális” belső sérüléseket szenvedett egy négyéves kisfiú, akinek egy Manchesterben dolgozó magyar gyerekorvos, R. Gy. 2009-ben pontenciálisan halálos mennyiségű gyógyszert adott be egy aranyérvizsgálat során – írja a hvg.hu. A gyereket az eset után harmincnál is többször kellett megoperálni. A férfinak 5 százalékos koncentrációjú fenolinjekciót kellett volna beadnia a gyereknek, de félreolvasta a címkét, ezért 80 százalékos koncentrációjút adott neki.

A BBC akkori beszámolója szerint az orvos a műtét alatt nem tudott megfelelően kommunikálni a kollégáival. Hibája ellenére mégis tovább dolgozhatott manchesteri Royal Children’s Hospitalben; csak 2012-ben hallgatták meg, és függesztették fel, miután megállapították, hogy „súlyos kötelezettségszegést” követett el. Büntetésének lejárta után újra praktizálhatott, igaz, már csak felügyelet mellett: egyik kollégája figyelte a munkáját a műtőben, és az előírt kezelésekről szóló dokumentumokat sem maga írta.

A Daily Mail szerdán azt írta, hogy R. Gy.-t a napokban újra eltiltották a gyógyítástól. Ezúttal egy másik, az orvosokkal kapcsolatos panaszokat kivizsgáló testület hallgatta meg, amely megállapította, továbbra sem tud elég jól angolul ahhoz, hogy kórházban dolgozzon.

Exit mobile version