nlc.hu
Életmód

Kórházi eszközt felejtettek egy nő hasában, császármetszés után.

Hatalmas orvosi eszköz maradt egy nő hasában császármetszés után

Az új-zélandi főváros, Auckland kórházában ejtett műhibára másfél év után derült fény.

Egy új-zélandi nő krónikus hasi fájdalmakra panaszkodott császármetszése után, amit az aucklandi kórházban végeztek el rajta. Másfél év után derült ki, hogy műhiba történt.

Az Alexis tekercsvisszahúzó átlátszó műanyagból készül,

ezért a röntgen sem veszi észre a két gyűrűre rögzített, nagyméretű tárgyat. Jellemzően a méhmetszés C-metszetű műtét során történő lezárása után és a bőr összevarrása előtt távolítják el. A császározás során az első Alexis sebvisszahúzót nagyobbra cserélték. A második visszahúzó viszont a nő hasában maradt.

Két éven belül ez volt a második alkalom,

hogy eszközt hagytak az aucklandi kórház betegeiben – mondta Morag McDowell, Új-Zéland egészségügyi és fogyatékosságügyi biztosa.

Hatalmas orvosi eszköz maradt egy nő hasában császármetszés után

A nő súlyos fájdalmakat szenvedett el, és

többször is orvoshoz fordult, mire CT-vel megtalálták

benne az eszközt. A kerületi egészségügyi hatóság és a Te Whatu Ora kórház először azzal érvelt, hogy kelló szakértelemmel jártak el, az ombudsman viszont másként látta:

Az ellátás elmaradt a megfelelő színvonaltól, mivel a visszahúzót nem azonosították a rutin műtéti ellenőrzések során, így az a nő hasában maradt. Az érintett személyzetnek nincs magyarázata arra, hogy az övvisszahúzó hogyan került a hasüregbe, vagy miért nem azonosították a bezárás előtt. A kórháznak hatékony protokollt kellett volna bevezetnie ennek elkerülésére

– mondta McDowell.

A nő műtétjén jelen volt egy sebész, egy jegyzőkönyvvezető, négy nővér, két aneszteziológus, két altatótechnikus és egy szülésznő. A Te Whatu Ora Group aucklandi operatív igazgatója, Mike Shepard bocsánatot kért a pácienstől.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top