Életmód

Hol kezdődik a felelős állattartás?

Míg korábban a legtöbben azt gondolták, hogy a felelős állattartás kimerül a bolhanyakörvek használatában, ma már tudjuk, hogy ez igen kevés. A szakértők azt mondják, az ivartalanítás a gondoskodás igazi szintje egy cica számára.

 „Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél” – Antoine de Saint-Exupéry örök érvényű gondolata a lelkiismeretes állattartóknak nem ismeretlen. De mi van azokkal, akik nem érzik a felelősség súlyát, amikor egy állat gazdájává válnak? Az ő nézeteik formálását tűzte ki célul az a felvilágosító kampány, amelyhez Tatár Csilla, a Noé Állatotthon Alapítvány és Európa egyik legismertebb állateledel-márkája is csatlakozott.

Egyetlen macska az évi két ellési időszaka alatt 15-16 kiscicát is képes a világra hozni. Mivel a kicsik 4-6 hónapos koruktól ivarérettek, így a macska élete során akár 100-105 utóddal is megajándékozhat bennünket. Gazda nélkül azonban bizonytalan lesz a sorsuk. Csak kis százalékuk olyan szerencsés, mint Maylo, akit Tatár Csilla fogadott örökbe nemrég: „Olyan, mintha Maylóval egy második gyerek érkezett volna a családunkba. Ennek a csöppségnek a jókedvéről, biztonságáról és egészségéről örökre gondoskodnunk kell. Örülök, hogy ezt a felelősséget a fiam már háromévesen átérezheti” – mondta el Tatár Csilla a közelmúltban tartott sajtótájékoztatón.

cica

A kis Áfonyát pótmamája, a Noé önkéntese neveli

„Tavasszal alig győzzük, annyira sok a felesleges macska. Ez még azoknak a szemét is bántja, akik nem macskások” – emelte ki a sajtótájékoztatón a Noé állatotthon szóvivője, Schneider Kinga. A Noétól csak olyan macska kerülhet örökbefogadó gazdához, amelyiket beoltottak, chippel elláttak és ivartalanítottak. „Ezeknek az egyedeknek az igényei változnak az ivartalanítás miatt, más vitaminokra és diétásabb tápra van szükségük, ezért nálunk minden örökbefogadó egy PreVital Sterile eledelekből álló induló csomagot kap ajándékba, hogy ennyivel is könnyebb legyen a közös élet kezdete” – tette hozzá a szóvivő.

Kedvesebbé válnak

„A gazdiknak a helyes táplálásra még nagyobb hangsúlyt kell fektetni ilyenkor, mert a kevesebb kóborlás miatt az állat energiaszükséglete kisebb lesz – hívta fel a figyelmet dr. habil Fodor Kinga PhD. állatorvos, egyetemi docens, kisállatdietetikus, több szakkönyv szerzője –, viszont cserébe a macskák bújósabbá, kedvesebbé válnak a beavatkozás után, így könnyebben illeszkednek be a családba. Arról nem is beszélve, hogy az ivartalanítással nemcsak a macska közérzetét, de egészségét is jobbá tehetjük, mert sok olyan hormonális probléma szűnik meg, ami kiváltója lehet a cicákat fenyegető méhgyulladásnak és emlőproblémáknak.”

„Örülünk, hogy márkanagykövetként most már Tatár Csilla is segít minket abban, hogy társadalmi felelősségvállalásunk még hatékonyabb legyen, és üzeneteink még több emberhez jussanak el – mondta Szitai Ádám, a PreVital kereskedelmi igazgatója a rendezvényen. – A figyelemfelhívó, ismeretterjesztő kampányunk mellett tovább támogatjuk a Noé tevékenységét az eledeles induló csomagokkal, valamint a gazdik mindennapjait is igyekszünk megkönnyíteni az ivartalanított cicák igényeihez igazított, cukortól és színezékektől mentes  termékcsaládunkkal.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top