Életmód

Indul a karrier-újratervező kurzus, hogy merj változtatni

Ha már színtelennek érzed a hétköznapokat, vagy másra vágysz, mint amit jelenleg csinálsz, de nem tudod merre és hogyan indulj el, segítséget nyújt a májusban induló karrier-újratervező kurzus.

Ma már egyre több a karrierváltásról szóló cikk, blogbejegyzés, videótartalom. Inspiráló sikersztorik, amelyek rengeteg önismereti és egzisztenciális kérdést vetnek fel. Vajon nekem is sikerülhet? Elég jó vagyok ahhoz, hogy a saját lábamra álljak? Meg tudnék élni belőle? Mi lesz, ha nem sikerül? Egyáltalán mit szeretnék, mi az én utam és célom az életben?

A már ismert út helyett az ismeretlent választani, kilépni a komfortzónából sosem egyszerű döntés. Vannak élethelyzetek, amikor a változtatás iránti vágy felerősödik, ilyenkor óriási segítség, ha támogató környezetben, strukturáltan lehet végiggondolni a felmerülő kérdéseket és lehetőségeket.

A kurzusvezető Havasi Judit coach, HR-szakértő, párterápiás tanácsadó, többszörös újratervező. A kurzus résztvevőit abban segíti, hogy tudatosítsák erősségeiket, vágyaikat, igazi szenvedéllyel, elkötelezettséggel tudják vezetni életüket, és megtalálják hivatásukat, amelyben kiteljesedhetnek.

Kinek ajánlanád ezt a kurzust?

Igaziból bármelyik életszakaszban fontos lehet számunkra egy megállót tartani. Időt adni magunknak arra, hogy átgondoljuk, tudatosítsuk azt, hogy honnan jövünk, melyek a saját motivációink, erősségeink, kapjunk segítséget az elakadásainkon való átbillenéshez vagy épp ahhoz, hogy mihez kell még értsünk ahhoz, hogy akcióba lendüljünk.

Lehet, hogy csak egy másik állást akarsz, mert a mostani már nem nyújt kihívást, vagy nincs esélye, hogy változzon a főnököd, vagy a jelenlegi élethelyzetedben nem tudsz/akarsz annyit beletenni, mint amit az a feladat megkövetel. Az is lehet, hogy a karrieredben érkeztél válaszúthoz. Van, hogy nehéz eldönteni: minél magasabb vezető legyél-e, vagy épp egy szakterület elismert szakértője. Esetleg itt az idő, hogy megvalósítsd az álmaidat, de nem mersz nekilátni, vagy nem tudod, hogyan kezdj hozzá. Olyan is elő szokott fordulni, hogy minden oké, számodra megfelelő módon keresel, elismernek, érdekel, amit csinálsz, jók a munkatársaid, mégis valami hiányzik. Nincs meg az a szenvedély, elégedettség, a flow, mert nem találtad még meg a hivatásodat, esetleg sok mindenen túl vagy már, és szeretnél valamit visszaforgatni a társadalomba.

Havasi Judit coach, HR-szakértő, párterápiás tanácsadó. Fotó: CMA

Ha a családi életciklusokat nézzük, sokszor a gyerekvállalás hozza azt a krízist, hogy nehéz a megsokasodott szerepeinkben helytállni – nemcsak nőként, hanem férfiként is egyébként. Vagy lassan kirepülnek a gyerekeink, jó lenne új célt, értelmet találni magunknak.

Nagyon hiszek abban, hogy egy sokszínű csoport sokat tehet ahhoz, hogy más nézőpontot, megerősítéseket kapjak, inspirálódjak, és lendületbe jöjjek. Azt várjuk, aki tényleg szeretne magán gondolkozni, és ehhez a csoportot is szívesen használja.

Milyen elméleti tudást és gyakorlati támogatást kapnak majd a résztvevők?

Ez picit attól is  függ, hogy a csoport milyen kérdésekre szeretne választ kapni. Azért általánosságban azt elmondhatjuk, hogy nem az elmélet, hanem a saját élmény, saját magán dolgozás dominál majd feladatokon, coachingbeszélgetéseken, gyakorlatokon keresztül.

Megismerjük a karriertervezés öt lépését, a karriermotivátorokat, megmutatom a családi életciklusmodellt, és ezen keresztül beazonosítják, hogy éppen milyen teljesen normális nehézséggel kell szembenézniük karrier szempontjából (akkor is, ha még családalapítás előtt állnak). És sokat tanul minden résztvevő önmagáról, tudatosítja, honnan jött, hova tart, és hogy miért fontos rugalmasnak lenni az időnként nem kedvünk szerint alakuló életünkben. A program végére tudni fogja, milyen erősségeire támaszkodhat, milyen tudást vagy készséget kell még megszereznie céljaihoz, tudatosítja, milyen támogató hálózata van, és meghatározza a következő lépéseket a saját karrierjéhez. Lehet, hogy valakinek pont az az eredmény a kurzus végére, hogy rátalál az életcéljára.

Milyen szerepe van a csoportmunkának ebben a folyamatban?

Egy támogató közösséget is építünk a kurzus során. Ahol biztonságos a tér és az idő a személyes dilemmák behozására. Lesz sok egyénileg átgondolandó szempont, feladat, páros munka, de csoportos megosztás, reflektálás is, sőt kívülről is érkeznek inspiráló karrierváltók. Nagyon hiszek a sokszínű csoportok erejében. Egyrészt bárki megélheti, hogy nincs egyedül, másrészt az a tapasztalatom, hogy nagyon jó szempontokat tudnak egymásnak adni teljesen más területről, élethelyzetből érkező résztvevők.

Melyek a legfontosabb kérdések, amelyekre a kurzus résztvevői biztosan választ kapnak?

Azok, amiket feltesznek. Szokás azt mondani, hogy amennyit beleteszel, annyit tudsz kivenni belőle. De ez tényleg hangsúlyos lesz. Ugyanakkor az is elképzelhető, hogy újabb kérdésekkel gazdagodik valaki, és ezt nagy eredménynek tartjuk. Ha valaki az életcéljára akar rátalálni, az nem egyik pillanatról a másikra történik, viszont ehhez sok megerősítést, jó kérdéseket kap majd a csoporttól.

Miben segíthet a legtöbbet egy résztvevőnek a kurzus?

Azt remélem, hogy a program végére a résztvevők megfogalmaznak konkrét célokat, irányokat, tudatosítják, mi az, amitől igazán elkötelezetten tudnak menni a céljaik felé, magabiztosabbak lesznek az erősségeiket tekintve. És várhatóan rálátnak az elakadásaik mélyebb mozgatórugóira, lehetőségeket fogalmaznak meg maguk számára azzal kapcsolatban, hogy mit tehetnek még. Támogatást, inspirációt kapnak ahhoz, hogy kitartóak legyenek céljaik megvalósításában.

A karrier-újratervező kurzus célja, hogy megerősödve, saját célod irányában elköteleződve, inspirálódva lépj arra az útra, amelyen járni szeretnél. (x)

Információk

KURZUS INDULÁSA: 2019. május 16-tól és május 25-től indulnak csoportok

IDŐTARTAM: 4 alkalom (csütörtökönként vagy szombatonként)

HELYSZÍN: 1037 Budapest, Montevideo u. 9.

TERVEZETT CSOPORTLÉTSZÁM: 10-12 fő

JELENTKEZÉS: cma@centralmediacsoport.hu címen

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ: https://mediaakademia.centralmediacsoport.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top