Életmód

Magyar turista a rongáló, aki miatt szigorítják a Colosseum őrzését

A 29 éves férfi megpróbálta belevésni nevének kezdőbetűit az ókori amfiteátrum falába. Nemzeti műemlék rongálása miatt indítottak eljárást ellene.

Szigorítják a Colosseum őrzését, miután csütörtökön egy újabb – ezúttal magyar – turistát kaptak azon, hogy megpróbálja belevésni nevének kezdőbetűit az ókori amfiteátrum falába – írja a 24.hu. Az Il Messaggero című lap beszámolója szerint a 29 éves férfit akkor érték tetten, amikor szállodai szobájának kulcskártyájával épp egy tíz centiméteres T-betűt vésett a falba; az újság honlapján fotót is közöl a tiltott falfirkáról.

Fotó: Carabinieri Press Office / AFP

A férfi azt mondta, nem tudta, hogy tiltott dolgot művel, mivel a falakon rengeteg a felirat; igen ám, csakhogy ezek jó részét évszázadokkal ezelőtt vésték a kövekbe.

A turistát bevitték egy rendőrőrsre, ahol feljelentést tettek ellene a nemzeti kulturális örökség megrongálása miatt. Visszatérhet Magyarországra, de távollétében is ítéletet hoznak az ügyében, büntetést vagy bírságot viszont csak akkor kell fizetnie, ha újra Olaszországba utazik.

A magyar férfi néhány napon belül már a harmadik turista volt, aki megrongálta az értékes műemléket: április 29-én egy 17 éves bolgár fiút, április 26-án pedig egy 39 éves izraeli nőt kaptak firkáláson.

A csütörtöki incidens után a Colosseum igazgatósága intézkedési tervet dolgozott ki a vandál turisták ellen, ennek részeként több kamerát szerelnek fel, és több teremőrt alkalmaznak. Azonnali intézkedésként máris a korábbinál több – összesen hat – nyelven figyelmeztetik a turistákat, hogy az amfiteátrum megrongálása törvényellenes.

A római önkormányzat azt tervezi, hogy feketelistát állít össze a helytelen viselkedésen kapott turistákról, és arra fogja kérni a külképviseleteket, hogy próbálják meg távol tartani a nemkívánatosnak nyilvánított állampolgáraikat a várostól.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top