Életmód

Elavult hagyomány miatt kapnak súlyos fertőzéseket az indiai nők

Azzal, hogy a fehérneműjüket még szárítás közben is rejtegetik, az egészségüket teszik kockára.

A női fehérnemű mutogatása Indiában hatalmas szégyennek számít. Ez azonban nemcsak a viselésre vonatkozik, hanem ezeknek a holmiknak a szárítására is. Ezt a hagyományt pedig komolyabban veszik, mint bármelyik vallási előírást. 

Míg a férfiak alsóneműi minden további nélkül száradhatnak a szabadban a napon, a női fehérneműket rejtegetni kell. Általában szárikkal, szoknyákkal takarják el azokat. Így viszont nem tudnak rendesen megszáradni.

„Tény, hogy Indiában a nőket szexuális tárgynak tekintik, és minden olyasmit, ami ezt erősíti, legyen szó akár bugyikról vagy melltartókról, rejtegetni kell” – magyarázta dr. Namrata Jain szülész-nőgyógyász az Independentnek.

A kép illusztráció (Getty Images)

A doktornő elmondta: a nők gyakran keresik fel őt is olyan fertőzésekkel és bőrbetegségekkel, melyeket a nedves fehérneműben elszaporodó baktériumok okoznak.

Dr. Purnima Madhivanan, a floridai Stempel Főiskola epidemiológiaprofesszora elmondta: a menstruáció miatti megbélyegzés kulcsfontosságú tényező a fehérnemű mutogatását övező szégyenben. A menzeszt szentségtelennek tekintik, és a menstruáció ideje alatt a lányoknak nem szabad kimozdulniuk, nem mehetnek templomba, de még az otthonukban sem léphetnek be a tiszta helyiségekbe, például a konyhába.

„A baktériumoknak nedvességre van szükségük. Ha az alsóneműk nem száradnak megfelelően, a mikroorganizmusok szaporodásnak indulhatnak, és különböző típusú betegségeket okozhatnak” – figyelmeztetett dr. Jaydev Patel, a londoni Aspire-Labs vezető mikrobiológusa.

A szakemberek aggodalmukat fejezik ki amiatt is, hogy Indiában az emberek jelentős részének nincs mosógépe. A ruhákat kézzel mossák, szappannal és vízzel, általában egy helyi, közös vízforrásnál, például folyónál, pataknál vagy tónál.

Dr. Madhivanan reméli, hogy a fiatalabb nők mielőbb változtatnak a fehérneműt övező patriarchális hozzáálláson. Példaképekre van szükségük, hogy ne a negatív testképet és a reproduktív egészségükkel kapcsolatos szégyenérzetet sajátítsák el. Mindemellett azonban a férfiaknak is részt kell venniük a témát érintő párbeszédben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top