Életmód

Károsak a női hangú virtuális asszisztensek az ENSZ szerint

Szexuális és bántó megjegyzésre is készségesen és kedvesen válaszolnak.

Káros nemi sztereotípiákat erősítenek a mesterséges intelligenciával működő virtuális asszisztensek – áll az ENSZ legújabb tanulmányában.

A kutatás szerint a kizárólag mások kiszolgálására való, mindent teljesítő, készséges, női hangon megszólaló szolgák torz képet alakítanak ki, főleg gyerekekben.

A tanulmány állítja: azzal, hogy női neveket (Siri, Alexa, Cortana) és női hangokat kapnak ezek a rendszerek, a techvállalatok predesztinálták a felhasználókat arra, hogy ősi, elavult női képet alakítsanak ki. Ugyanis teljesen mindegy, hogy milyen hangon és stílusban kapnak utasítást, ők mindig kedvesen, és készségesen válaszolnak.

A virtuális asszisztensekbe nincs beépítve védelem, azaz durva, szexuális és bántó nyelvezetre is ugyanúgy válaszolnak. Viccelődve vagy kitérve előle. A tanulmány szerint nem véletlen, ugyanis az Apple és az Amazon főként férfiakat alkalmaz.

Az asszisztensek egyébként azért lettek nők, mert kutatások során a cégek arra jutottak, a felhasználók jobban szeretnék a női hangot. Mindenesetre a Google-nál már lehet választani női vagy férfihangot és akcentust is.

(via)

(Kiemelt kép: illusztráció, iStock)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top