Életmód

Hivatalosan is betegség lett a kiégés

Három tünetnek fenn kell állnia ahhoz, hogy az orvos diagnosztizálhassa.

A kiégés (burnout) régóta a köztudatban van, tulajdonképpen a tartós stressz következtében létrejövő fizikai, érzelmi és mentális kimerülés, amely beavatkozás nélkül folyamatosan súlyosbodik. Egy friss felmérés szerint az aktív magyar munkavállalók 86 százalékát fenyegeti enyhébb vagy súlyosabb mértékben.

Ideje volt, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) lépjen, és ez meg is történt, hivatalosan is betegségként ismerték el a súlyos károkat okozó tünetegyüttest – írja a CNN. Az orvosok mostantól kiégéssel diagnosztizálhatják a pácienst, ha ez a három tünet együtt megvan:

  1. fáradtság és kimerültség,
  2. eltávolodás agyban a munkától, cinikus és negatív érzések a munkánkkal kapcsolatban,
  3. erősen csökkent szakmai hatékonyság.

Mielőtt az orvos megállapítaná a diagnózist, ki kell zárnia a szorongás vagy más mentális betegség fennállását, illetve le kell szűkítenie a munkára és annak környezetére, távol az élet más területeitől, mert arra nem vonatkozhat a kiégés.

A kiégést már a hetvenes évek óta tanulmányozzák, betegségként kezelését legfőképpen az hátráltatta, hogy nehéz  a kiégés szindrómát megkülönböztetni a depressziós zavartól.

(Kiemelt kép: iStock)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top