Életmód
Szponzorált tartalom

Szemüveges a gyereked? Így óvhatod a szeme egészségét

A gyerekek a tapasztalásaik nagy részét a szemükön keresztül szerzik, és rajtunk, szülőkön is múlik, hogy milyen minőségű életet élnek majd. Ezekre figyelj, ha szemüveget visel a gyereked.

A szemünk az egyik legfontosabb érzékszervünk, gyerekkorban pedig kiemelten lényeges, hogy a lehető legtöbb mindent megtegyük azért, hogy a gyerekünk látása százszázalékos legyen. A szemüveges gyerekek látását otthon is fejlesztheted.

Járjatok rendszeresen látásvizsgálatra!

Az első és legfontosabb, hogy időben fény derüljön arra, ha a gyerekednek szemüvegre van szüksége. A születést követő 10 napon belül vizsgálja meg szemorvos a babádat, hiszen minél előbb kiderül a látásprobléma, annál nagyobb eséllyel korrigálható. Járjatok rendszeresen vizsgálatokra, minden évben minimum egyszer, és figyeld az apró jeleket: ha azt veszed észre, hogy a gyereked nem tud a szemedbe nézni, gyakran ráng a szeme, dörzsöli, vagy nem tud fókuszálni, és hunyorog, vidd el egy szemvizsgálatra.

Válassz jó optikust!

Egy jó optikus nemcsak szakmailag felkészült, hanem ért a gyerekek nyelvén is. De honnan tudod, hogy ki a jó szakember? Akkor dönts egy optikus mellett, ha azt tapasztalod, hogy a gyereked nem fél a látásvizsgálat során, ha neki is el tudja magyarázni, hogy miért jó a szemüveg, és veled is részletesen átbeszéli, mennyire aktív a gyereked, mik a szokásai, azaz alapos és türelmes. Lényeges, hogy amikor veletek beszél, ne érezd, hogy sürgetve vagytok, vagy a konzultáció után kérdésekkel a fejedben távoztok.

Dönts a megfelelő minőségű lencse mellett!

A látásvizsgálat során az optikus megállapítja, hogy hányas dioptriára van szüksége a gyerekednek, és azt is átbeszélheted vele, hogy milyen lencse lenne a legideálisabb a kicsinek. Attól függetlenül, hogy milyen erősségű a lencse, a legjobb, ha az UV-szűrős változat mellett döntesz, hiszen a gyerekek szeme különösen érzékeny és sérülékeny. Sőt, jó, ha tudod, hogy ha vastagnak tartjátok a lencsét, kérhetsz vékonyított szemüveglencsét is.

Előzd meg a tanulási problémákat!

Ha a gyereked még nem visel szemüveget, és nem jártok rendszeres szemvizsgálatra sem, az iskolakezdés előtt mindenképp menjetek el egy optikushoz. Fontos, hogy a gyerekedet semmi ne akadályozza abban, hogy tisztán lássa a táblát, a füzetét, a számítógépet, a könyveket. A látásproblémák okozta koncentrációzavart, valamint fejfájást is megelőzheted a rendszeres szűrésekkel.

Segítsd a személyisége kibontakozását!

A testi épsége és a mentális egészsége miatt is fontos, hogy a gyereked jól lásson. Ha nem biztos a látása, a közlekedés és a játékok, valamint a sport során is könnyebben érheti baleset. Az óvodában, majd az iskolában is gátlásos lehet, vagyis a látásproblémák a személyiségfejlődésére is hatással lehetnek.

Menjetek természetes fényre mindennap!

Tény, hogy a gyerekek már óvodáskorban is sok időt töltenek a számítógépek, tabletek előtt, vagy a mi okostelefonjainkat nyomkodva, ami nem tesz jót a szemüknek. A te felelősséged, hogy naponta legalább 2-3 órát a szabad levegőn töltsön a gyereked, ugyanis a természetes fény jót tesz a látásának.

Fejleszd játékosan a látását!

Rengeteg látást javító, karbantartó gyakorlat létezik a gyerekek számára, amiket akár többen, akár egyedül is játszhatnak. Az egyik ilyen, ha összekeversz 7 megegyező és 3 eltérő színű hurkapálcikát, majd megkéred, hogy azokat, amik eltérő színűek, válogassa ki. De a tárgyak egyszerű megfigyelése is jó szemgyakorlat, és nem utolsósorban remek koncentrációs gyakorlat is: tegyél a gyereked elé egy képet egy rajzfilm figuráról, kérd meg, hogy nézze meg alaposan, majd fordítsd le a fotót, és kérd meg, hogy mondja el a lehető legrészletesebben, amit látott.

Kíváncsi vagy a Te szemed milyen kihívásokkal találkozik nap mint nap? Határozd meg saját vizuális profilodat ezen a linken, és tudd meg, milyen megoldásokkal óvhatod meg leghatékonyabban a látásodat!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top