Életmód

Szuperbaktériummal fertőzött a csapvíz a Vidi stadionjában

Egyelőre nem tudni, hogyan került a veszélyes kórokozó az ivóvízhálózatba.

Az antibiotikumokkal szemben ellenálló szuperbaktérium telepedett meg a MOL Vidi FC székesfehérvári stadionjának ivóvízhálózatában. A szokásos rutinellenőrzés során derült ki, hogy a Pseudomonas aeruginosa nevű kórokozóval fertőzött víz folyik a csapokból – írja a Napi.hu.

Az információt a tavaly átadott stadion üzemeltetője is megerősítette, de egyelőre vizsgálják, mi okozhatta a fertőzést. Miután észlelték a baktériumot, ballonos év üveges vizet isznak a dolgozók és a látogatók, további kézfertőtlenítőket is kitettek.

Az új székesfehérvári Sóstói Stadion 2018. november 19-én (MTI/Bodnár Boglárka)

A lapnak nyilatkozó szakértő szerint az a legvalószínűbb, hogy a nagy esőzések miatt lakossági szennyvíz került a vízellátó rendszerbe, vagy a közeli Sós-tóból jutott be rothadó szerves anyag.

A Pseudomonas aeruginosa baktérium rezisztens a leggyakrabban használt antibiotikumokra, akár a klórral szemben is ellenálló lehet. A fertőzés legtöbbször a tüdőt támadja meg.

A csapat hamarosan az Európa-liga selejtezőkörében szerepel, de a montenegrói ellenfél külön kérelmet adott be, hogy ne Székesfehérváron kezdjék meg a párharcot. Ez kapóra jött a tisztítási munkálatok szempontjából, így július 11. helyett július 18-ig folyhat a fertőtlenítés a stadion vízhálózatában.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top