Életmód

A világon elsőként használnak férfi fogamzásgátlót, elmondták miért

Egyelőre nem tapasztalnak kellemetlen mellékhatásokat, sőt!
fogamzásgátló férfi hormon kísérlet

Az edinburgh-i szerelmesek, a 29 éves James Owers és 27 éves párja, Diana Bardsley a közelmúltban nem kisebb dologra vállalkozott, mint hogy az elsők között teszteljék az egyik, kifejezetten férfiak számára létrehozott hormonális fogamzásgátlót. A szer egyelőre még kísérleti stádiumban van, és most épp az Edinburgh Egyetem szakemberei vizsgálják a hatékonyságát 450 pár közreműködésével – tudósít a BBC brit hírcsatorna.

„Elsőként azoknak szeretnék üzenni, akik azt gondolják, a hormonális férfi fogamzásgátlót kellemetlen és macerás használni, összehasonlítva például a tablettával. Nos, a magam részéről minden reggel kinyomok a gélből egy ötforintos nagyságú adagot, amivel bekenem a vállamat és az intim területeket” – mondja őszintén James, majd hozzáteszi, a reggeli procedúrát követően nincs semmi más dolga. „Élem az életem, mintha mi sem történt volna” – összegez.

Bár a 29 éves James február óta rendszeresen használja a gélt, párjával, Dianával csak mostanában merték elhagyni az egyéb fogamzásgátlási módszereket. „Mellékhatást szerencsére eddig egyikünk se tapasztalt. Hacsak azt nem számítjuk ide, hogy mióta a gélt használom, megnőtt a szexuális étvágyam” – árulja el a fiatalember.

A BBC tudósításában utal rá, hogy a hormonális férfi fogamzásgátló progeszteron és tesztoszteron keverékéből áll: míg az előbbi leállítja a spermiumok termelődését, az utóbbi kompenzálja a folyamat esetleges negatív hatásait. „Egyáltalán nincsenek hangulatváltozásaim, sem fejfájásaim, sem más, hormonális eredetű tüneteim. Olyannyira, hogy az elmúlt 5 hónapban mindössze egy kilót híztam, de azt se a gyógyszertől, hanem a sörtől” – viccelődik James.

A BBC-nek nyilatkozott James párja is. Diana elmondta, felszabadító érzés számára, hogy végre nem kizárólag az ő vállát nyomja a védekezés terhe. „16 éves koromtól kezdve szedek fogamzásgátlót, szóval gondolhatják, milyen boldog vagyok, hogy ennyi év után végre tarthatok egy év szünetet” – vallotta be Diana, aki szerint bőven itt volt már az ideje egy hatékony, hormonális alapú, férfi fogamzásgátlónak. „Ha a szer beválik, a férfiaknak meg lesz a lehetőségük, hogy maguk döntsék el, milyen védekezési módot választanak.

Nyitókép: Facebook / James Owers

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top