Életmód

Mit tilos és mit szabad ennie a kutyának?

Belemegyünk egy parttalan és évek, évtizedek óta tartó vitába, hogy mi a jó a kutyának, mivel tápláljuk, ehet-e gyümölcsöt, lerágott csontot, krumplit, tésztát – hogy csak a leggyakoribb lepottyanó falatokat említsük.

Sok éve tartok kutyákat, ezért amikor megláttam a Facebookon azt a posztot, amelyet a Jászapáti Állatorvosi Rendelő orvosa osztott meg, miszerint ne adjunk a kutyának csöves csontot, eléggé örültem. Ugyanis a szárnyasok és a halak csontja veszélyes.

Dr. Fux Attila állatorvos, sebész osztotta meg a következő tapasztalatát:

A csont nem kutyáknak való!

Sem farhátat, sem csirkenyakat, sem az ebéd utáni leszopogatott csontot ne add a kutyádnak! Tápértéke minimális, elhanyagolható és jó esetben nem okoz bajt. Ha nincs szerencsénk csak szorulást( erőlködik a kipufogó, de semmi), vagy teljes elakadást okoz, mint ennél a három hónapos szegény kis németjuhász kutyánál.

Az állatorvos ezután leírja, hogy a kölyökkutyát életmentő műtétre szállították hozzá, és csak az utolsó pillanatban sikerült megmenteni az életét az egyik legrizikósabb műtéttel.

Majd szinte kérleli az olvasóit, hogy

Tényleg ne adjatok csontot, a kutya húsevő állat, carnivora, nem csontevő!

A csöves csontoktól, halszálkától kíméljük meg a kutyánkat, semmi szüksége egy esetleges műtétre. Viszont mi a helyzet a velős csonttal? Mindenkinek az van a fejében, hogy a kutya imád nyammogni a nagy velős csontokon. Való igaz, ha örömet akarunk szerezni hű pajtásunknak, akkor vegyünk neki egy méretes csontot, enyhén főzzük meg, hogy a baktériumok elpusztuljanak – 70 °C-on tíz percig –, és adjuk oda neki, hadd rágcsálja órákig, nem mellesleg a velő értékes tápanyagokat tartalmaz. Elfárad, és tisztítja vele a fogát, de mindig felügyelet mellett csinálja ezt a fajta fogtisztítást, és,ha a csülökvégi nagy ízületeket másnap visszahányja, ne csodálkozzunk!

Tilos a kutyának adni

Szigorúan tiltólistás étel az édesítőszer (xilit), az avokádó és a kakaó, ezek bármelyike azonnal kicsinálhatja a kutyák veséjét. Az avokádó növény minden része (levél, kéreg, gyümölcs, mag) tartalmaz egy persin nevű gombatoxint, amely számos állatfajra veszélyes, többek között a kutyákra, macskákra is. A kakaó, illetve a csoki teobromin keserű alkaloid vegyületet tartalmaz, ami nagyon lassan ürül ki a kutyák szervezetéből, nem tudják lebontani.

Kávé, tea, alkohol vagy bármi a vízen kívül

Azt feltételezzük olvasóinkról, hogy soha nem adnának sem energiaitalt, sem üdítőket, kávét vagy teofillint tartalmazó teát, hiába is könyörög tekinteteivel az állat a reggeli kávé láttán, semmiképpen ne adjunk nekik belőle! Láttunk már vicces videókat arról, ahogy a kutyus vagy macsek belelefetyel a sörbe, ezt mindenképpen kerüljük, és többi alkoholos italt is, mert az állatok nem tudnak megbirkózni velük. Néhány milliliter hányást, hasmenést, tántorgást, nehézlégzést okozhat, extrém esetben kóma és az állat elhullása is lehet a kis dáridó vége.

Felesleges töltelék

A krumpli, a rizs, gabona, mind-mind olyan étel, amit nem fog hasznosítani a kutyánk, csak a belét tölti meg. Gyümölcsöket is felesleges neki adnunk, ami viszont kifejezetten tiltott, az a szőlő és a mazsola és más aszalványok. A mazsolában olyan, a kutyára nézve toxikus anyag található – nem tudni, mi –, amely az emberre veszélytelen, de kis társunk életébe kerülhet. A legtöbb táp tele van kukoricával. A kutya emésztése nem alkalmas a növényi tápanyagok feldolgozására, de arra végképp nem képes, hogy a vegyszerekkel teli, GMO-s kukorica összes károsanyag-tartalmát kiválassza. Magas a fruktóz-, a kukoricaolaj- és a kukoricaszirup-tartalma, ezért hizlal.

Pixabay

Pixabay

Húst egyen, hiszen ragadozó!

Rátérünk, hogy milyet, de elsőre a tiltott húsról, mert van ilyen, és ez a disznóhús. Ebben olyan baktériumok és vírusok vannak, többek között az állatveszettséget hordozó kór, amelyek a kutyákra, macskákra 100 százalékban életveszélyesek. Közhiedelem, hogy a füstölés elpusztítja a vírust, de ez nem igaz, főzéssel pusztulnak csak el, ezért ügyeljünk rá, hogy ne kapjon kolbászt, sonkát a kutyánk, mert ami ránk veszélytelen, az az ő életébe kerülhet.

Sok kutya allergiás a csirkére, nem a tanyasira, hanem az áruházakban kapható tenyésztett, antibiotikummal és más vegyi anyagokkal turbózott csirkékre jelentkezik sok kutyánál heves allergiás reakció. Elkeserítő, hogy sok olyan tápban, amely főként más húsból áll, tölteléknek található baromfi is, ez is kiválthat allergiás reakciót. A szárnyasok csöves csontja, ahogy a cikkünk elején említettük, nagyon veszélyes, mint a fenti példából láthattuk, akár életmentő beavatkozásra is szüksége lehet kedvencünknek egy kis csirkeláb miatt.

Megkérdeztük, dr. Kovács Mónikát, a Focusvet állatorvosát, aki allergiás kutyusokkal is foglalkozik, hogy miért allergénebb a csirke a többi húsnál. Kiderült, hogy ez csak tévhit. 

Magyarországon a leggyakoribb allergén a csirke, de Amerikában a marhahús. A csirkehúsra lehet allergiás a kutya, de ugyanúgy lehet a kacsára vagy a disznóra is. A kutya allergiája nagyban függ a génkészlettől és a környezeti hajlamosító tényezőktől. Ahol több csirkét esznek a kutyák, ott több a csirkére allergiás kutya is.

Érdeklődésünkre, hogy megelőzhető vagy kivédhető-e az allergia, illetve hogy ennek érdekében ajánlja-e a változatos táplálást, dr. Kovács elmondta: 

Nincs tudományos konszenzus allergiamegelőzés tekintetében, hogy mi jó a kutyának: ha kölyökként sokféle táplálékkal megismertetjük, vagy ha csak egyfélét adunk neki. Az viszont biztos, hogy a felnőtt kutya számára a monoton – hosszú ideig egyféle – táplálás az előnyös, mert a bélflóra ahhoz alkalmazkodik. 

Helyes táplálékkiegészítők

Halolaj, alga, tojás, máj és más belsőségek, akár vadhúsból, akár marhából, birkából. Rostban dús tápanyagok, zöldségeket minden nyershús-adaghoz adjunk, ez segíti az emésztést és a ballasztanyagok távozását. Reszelhetünk bele répát, fél almát, más rostdús zöldséget. Az egészséges kutyaszéklet szépen formált, közepes keménységű – könnyű összeszedni, nem pudingos – és sötétbarna. Amennyiben hússal tápláljuk, nem túl bűzös, gyengébb minőségű tápoknál előfordul a bélgáz és a büdös széklet, mint az embereknél, amikor gyorskaján élnek.

Összességében elmondható, hogy a tiltott ételeken túl jó minőségű, magas tápértékű táppal vagy hússal és más  természetes kiegészítőkkel, rosttal, szénhidráttal etessük az állatot. A tápot érdemes úgy kiválasztani, hogy a lehető legkevesebb adalék, gabona legyen benne, figyeljünk oda nagyon az összetevőkre, mert némelyikben megdöbbenve fedezhetjük fel a cukrot is, amire végképp semmi szüksége a kutyánknak. A nyers húsos etetésnek külön tudományága van, a BARF, itt a rostra, a húson kívüli egyéb táplálékokra is szükség van, mert

a kutya nem obligát húsevő, hanem mindenevő.

Dr. Kovács egyébként humánegészségügyi okok miatt nem ajánlja a nyers hússal való táplálást, mert gyerek, terhes, beteg emberek elkaphatnak a kutyától olyan betegségeket, amelyek az állaton nem okoznak tüneteket, de egy gyenge immunrendszerrel bíró embernél igen. 

A kutya naponta egyszer eszik, este, alkonyatkor. A legjobb, ha hozzászoktatjuk – bármennyi idős is legyen, ez menni fog –, hogy ugyanabban az órában kapjon kaját, és minden esetben csak utánunk ehet. Nem mellesleg, ha egész nap nem eszik a kutya, akkor könnyebben is irányítható, hiszen az éhes kutya jó kutya. 

Hamarosan olvashattok a kutyák elhízásáról is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top