Életmód

Gyűrűsfarkú makit lopott az állatkertből, mert egy társállat után sóvárgott

Az állat érdekei persze nem izgatták túlzottan. Másnap már ki is tette a szűrét.

Az Észak-Amerikában élő legöregebb gyűrűsfarkú makit lopta el egy kaliforniai állatkertből egy társállat után sóvárgó fiatal amerikai férfi.

A 19 éves Aquinas Kasbar a hétfői bírósági tárgyaláson beismerte, hogy ő lopta el az Isaac nevű 32 éves gyűrűsfarkú makit, más néven kattát tavaly júliusban a Los Angelestől délre fekvő Santa Ana állatkertjéből. A férfi zárás után egy csapszegvágó segítségével hatolt be a lemúrok és csuklyásmajmok házába.

A Madagaszkáron őshonos makiféle nem sokáig vált be házi kedvencként, mert a „gazdi” már másnap kitette egy levegőtlen műanyagdobozban egy szálloda bejárata elé, kérve, hogy értesítsék a rendőrséget, az állatot pedig juttassák vissza a Santa Ana-i állatkertbe.

A maga fajában matuzsálemi korúnak számító Isaac szerencsére sértetlenül megúszta elrablását és a szellőzés nélküli dobozt. A gyűrűsfarkú makik általában 20-25 évig élnek.

A kattatolvaj egy betöréssorozat ügyében folyó rendőrségi nyomozás járulékos eredményeként lepleződött le. A férfit egy év börtön és 100 ezer dollár pénzbírság fenyegeti.

A Lemur catta a kihalás által leginkább fenyegetett 25 főemlősfaj közé tartozik. A Scientific American folyóirat szerint már csak 2000-2500 példány élhet Madagaszkáron, ez 95 százalékos csökkenést jelent 2000-hez képest.

(MTI)

(Kiemelt kép: iStock)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top