Életmód

48 éve nem láttak ilyen madarat Magyarországon

Feltűnése szenzációnak számít, mert Európa ritkább énekesmadarai közé tartozik, és hazánkban eddig mindössze 5 alkalommal bukkant fel.

1971 óta nem látott madár tűnt fel Magyarországon: egy apácahantmadárra lettek figyelmesek a madárfigyelők a kecskeméti repülőtér közelébe – szúrta ki a Sokszínű Vidék a magyar terepmadarászok honlapján, a birding.hu-n. Fotót is közöltek a ritka példányról.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület adatbázisa szerint a madarat korábban 1955-ben, 1956-ban, 1964-ben, 1965-ben és 1971-ben sikerült megfigyelni itthon, ötből négyszer Budaörsön, egyszer pedig Dunabogdányban. Mindez azt is jelenti, hogy a gyönyörű állat 48 év kihagyás után tűnt fel újra Magyarországon.

Főként ázsiai elterjedésű faj, de költ Európa keleti, délkeleti részein is. Hozzánk legközelebbi költőterülete Dobrudzsa és Bulgária déli része.

Legutóbb januárban tűnt fel egy hasonlóan ritka madár Magyarországon, akkor Mezőberényben sikerült megfigyelni egy keleti gerlét. Emlékezetes, tavaly egy lazúrcinege is hazánkba tévedt, amire korábban soha nem volt még példa.

Kiemelt kép: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top