Életmód

Megnehezítették a válást a dánok

Cél: a válás emberi és pénzügyi áldozatainak csökkentése.

Az európai országok közül Dániában az egyik legmagasabb a válási ráta, az ország azonban áprilisban új szabályokat vezetett be, melyek megnehezítik a házasság felbontásának folyamatát. Korábban akár egy online űrlap kitöltésével is beadhatták a válókeresetet, ám az új jogszabályok szerint a kiskorú gyermekkel rendelkező házaspároknak három hónapot várniuk kell, és tanácsadáson is kötelező részt venniük, mielőtt a házasságukat felbontanák.

Az intézkedés, melyet számos országban az emberek magánéletébe való indokolatlan mértékű beavatkozásként értékeltek volna, Dániában javarészt pozitív fogadtatásban részesült a közvélemény és a politikusok részéről egyaránt.

válás

(iStock)

„Ez a válás emberi és pénzügyi áldozatainak csökkentéséről szól” – fogalmazott Gert Martin Hald, a koppenhágai egyetem pszichológusa, aki részt vett a kötelező tanácsadás tartalmának kidolgozásában.

A kurzus 17, félórás modulból áll, melyet online vagy egy applikáción keresztül végezhetnek el a szülők. Ennek során tanácsokkal segítik őket többek között a kommunikáció javításában és a buktatók elkerülésében, de konkrét tanácsokat is kapnak olyan helyzetekre vonatkozólag, mint például hogy hogyan ünnepeljék ezután a gyerekek születésnapját.

A bevezetést megelőzően a kurzust 2500 önkéntes bevonásával tesztelték, és arra jutottak, hogy a program működik. 15-ből 13 esetben pozitív hatással volt a felek mentális és fizikai egészségére, 12 hónappal később pedig a párok úgy kommunikáltak egymással, mintha el sem váltak volna.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top