Életmód

Élj 100 évig – megmondjuk, mit egyél

Van pár dolog, amit megtehetünk az egészségünk érdekében, és van még több, amit megehetünk azért, hogy legalább 100 évig éljünk. Összegyűjtöttük, hogy mi is a hosszú élet titka, sohasem késő belevágni.

A mediterrán diéta, a sport, a mentális frissesség és a szerelem: mind-mind a boldog és hosszú élet titka. Magyarországon is folyamatosan nő az átlagéletkor.  Persze ehhez az is kellett, hogy legyenek, egyre többen megérjék a 100. évüket is.  De hogyan sikerülhet ez nekik?

Mediterrán diéta

a 100 évesek nagy része egészséges ételeket fogyasztott: teljes kiőrlésű pékáru, hüvelyesek (bab, csicseriborsó, lencse), sok-sok zöldség, gyümölcs, halak, csirkehús és tojás. Zöld jelzés az olajos magvaknak, a piros gyümölcsöknek és a szójakészítményeknek.

Sport a testnek és az elmének

Három 100 éves közül 2 rendszeresen sportolt élete nagy részében: gyaloglás, kocogás, kerékpározás naponta legkevesebb 30 percig. ÉS ugyanígy lényeges agyunk, elménk fitten tartása is: olvasás, meditáció, keresztrejtvény.

Szerelem, szeretet, barátok

A legtöbb hosszú életet megélt ember élnék társadalmi életről mesélt, barátokkal, családdal, kollégákkal. Nyitottak és kíváncsiak voltak az újdonságokra, mégis az érzelmi életük középpontjában a családjuk, szeretteik álltak. A legfőbb értéket a velük eltöltött nyugodt pillanatok jelentették.

Stressz csak módjával

A stressz, egy természetes élettani folyamat, amelyet válaszként ad szervezetünk a megváltozott körülményekre. De azontúl, hogy minél előbb megoldjuk a problémás élethelyzetet, még számos dolgot megtehetünk a stressz okozta feszültség, szorongás csökkentése érdekében: hosszú séták a zöldben és sok-sok mosoly.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top