Életmód

A halogatás irányítja az életedet, vagy te?

A halogatás nagy csapda, csak magadnak ártasz vele!

A világ legnagyobb halogatói közé tartoztam fiatalkoromban, főiskola alatt rendszeresen az utolsó utáni pillanatra hagytam a tanulást, beadandókat, szakdolgozatot. Egy nagy stresszben éltem, hogy mikor fogok elbukni, mégsem bírtam abbahagyni a halogatást. Bár sikeresen lediplomáztam, azt az állandó idegeskedést nem kívánom vissza, amivel a halogatásom járt.

Nem vagyok egyedül a jelenséggel, az American Psychological Association tanulmánya szerint a főiskolások, egyetemisták 80-95 százaléka halogatós, amit aztán folytatnak akkor is, amikor már dolgozni kell. Csakhogy a nagybetűs életben jóval nagyobb a tét, mint egy iskolában, többet veszíthetünk a halogatás miatt a munkában és a magánéletben egyaránt.

Leon Ho életmód-tanácsadó szerint a halogató ember a munkahelyen megakasztja a csapatmunkát, és egy idő után mindenki megbízhatatlannak fogja tartani. Ugyanez igaz a baráti és családi kapcsolatokra is. Mert mit csinálunk, amikor halogatunk? Megígérjük, hogy kész leszünk egy adott feladattal, aztán elcsúszunk a határidővel, azaz becsapjuk a másikat. A kollégák és családtagok pedig joggal csalódnak és lesznek idegesek, hogy már megint nem tartottuk be a szavunkat. Innen már csak egy ugrás a bizalomvesztés, ami sem a munkahelyen, sem a magánéletben nem építhető vissza könnyen.

De miért halogatunk?

Alexander Rozental klinikai szakpszichológus szerint több oka is lehet a halogatásnak:

  • nem tartjuk értékesnek az adott feladatot;
  • azt gondoljuk, nem tudjuk olyan jól megcsinálni, ahogy elvárnánk magunktól;
  • impulzív emberekre jellemző módon engedünk a pillanatnyi vágyainknak.
halogatás időbeosztás tippek

Képünk illusztráció (Forrás: Unsplash/Christy Ash)

Leon Ho szerint azonban nincs veszve minden, ha magadra ismertél, és a halogatók táborába tartozol. A következő öt lépést javasolja, hogy abbahagyd a halogatást.

1. Kezdd el!

Akár a heti takarítást vagy egy nagy munkahelyi projektet halogatsz, a megoldás azzal kezdődik minden esetben, hogy hozzákezdesz a feladathoz. Ha belevágsz, akkor már félig le is győzted a halogatást. Minden egyetlen lépéssel kezdődik, csak szánd rá magad.

2. Ne dramatizáld túl!

Olyan feladatot tologatsz magad előtt, ami nagyjából 15 percedbe kerülne? Gondold át, tényleg megéri-e a stresszt, amit okozol magadnak a halogatással, ahelyett, hogy legyalulnád a feladataidat, és nyugodt lelkiismerettel dőlhetnél hátra.

3. Ütemezz!

Te irányítod az idődet? Vagy csak úgy kifolyik a kezedből, mintha sosem lett volna? Például ha végeztél a vacsorával, és épp leültél nyomogatni a telefonodat, de szól életed párja, hogy mosogass el, akkor mit teszel? Azt mondod, hogy 10 perc múlva megcsinálod, vagy leteszed a telefonodat, és elmosogatsz? Esetleg közlöd, hogy nem akarsz mosogatni.

Reméljük, hogy nem az utolsó verziót választod, mert az nem lenne szép tőled. Az első már jobb verzió, ha tényleg betartod a szavad, és persze a második megoldás jelenti azt, hogy az időd felett te uralkodsz. A Google naptár nagy segítségedre lehet, ha elúszol mindig, és nincs hatalmad az időd felett, figyelmeztet, hogy mi a következő feladat, amit el kell végezni, ez pedig olykor megment a halogatástól.

4. Kis lépésekben gondolkodj!

Sok esetben azért nem vágunk neki a feladatoknak, mert túl nagynak, túl soknak, túl nehéznek tűnnek. A legjobb, ha ilyenkor kisebb részekre osztod a feladatokat, és egyszerre csak egy apró részletet oldasz meg. Ahogy haladsz előre, és kis lépéseket megteszel, érezni fogod a jól végzett munka feletti elégedettséget, ez pedig motivál, hogy tovább menj a végső cél felé.

5. Legyél kedves magaddal!

Ne nagyon bánkódj a múlton, mert azon már úgysem tudsz változtatni. Inkább arra koncentrálj, hogyan mehetsz előre, és csinálhatod jobban legközelebb. Senki sem tökéletes, és senki sem tudja a halogatást legyőzni egy nap alatt. Mindennap percről percre kell jó döntést hozni ahhoz, hogy ne a halogatás irányítsa az életedet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top