Életmód

Szívhez szóló üzenettel próbálnak fákat megmenteni a kivágástól Dunakeszin – fotók

Dunakeszin egy forgalmas út mellett járdát építenek. A környékbeli lakók szívhez szóló üzenettel próbálják megvédeni a járda útjában álló gyönyörű fákat.

Dunakeszin a Klapka utcában járda épül. Nagy szükség van rá, mert ha elkészül, többek közt a városszéli bevásárlóközpontot köti majd össze a vasútállomással – és mindennel, ami a kettő között van. A dunakeszi gyalogosok így

nem az út szélén botorkálnak majd,

a meglehetősen gyorsan haladó autóktól pár centire. Az út és a házak között egy jó darabon amolyan spontán módon kialakult, de a környékbeliek által gondozott nyárfaliget húzódik, ami amellett, hogy szép, igen hasznos is: felfogja a vonat zaját és a kocsik által felvert port is.

A környék lakói kiálltak a fáik védelmében.

A liget legnagyobb, igen sudár nyárfái pedig

éppen az épülő járda nyomvonalába esnek

A járda így a fák vesztét okozná.

– sorsuk tehát beteljesülni látszik. A környékbeliek mégis megpróbálják megmenteni szeretett fáikat, hiszen a járdát csak pár méterrel kellene arrébb vezetni, úgy a fák többsége megmenekülhetne. Ezért a fotónkon látható, szívhez szóló üzenetet intézték a járdaépítő munkásokhoz. Reméljük kérésük meghallgatásra talál, és a fák tovább élhetnek Dunakeszi Gyártelepén – elvégre a klímaváltozás hatásait enyhítő környezetvédelem ilyen „kis” dolgokkal kezdődik. 

Több fa oldalára is feltették a kedves üzenetet.

Az üzenet így szól:

„Kérjük szépen, ne vágják ki a legszebb fáinkat! Általuk élhető ez a környék, az otthonunk. Árnyat, jó levegőt adnak, madarak fészkelnek rajtuk. Igyekszünk minél hamarabb intézkedni ez ügyben a polgármesteri hivatalban. Az itt lakók.”

Az üzenetet megszövegező Záhorszki Zsófia lapunk kérdésére elmondta, hogy a kivitelező Penta Kft. építésvezetője szóban megígérte neki a nyomvonal áttervezését, így legalább a legnagyobb fák megmenekülhetnek. A Polgármesteri Hivatal – talán a nyári szabadságolások miatt – egyelőre nem reagált a lakók megkeresésére.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top