Életmód

Az olvasás boldogít

Nemcsak okosabbak, hanem boldogabbak is leszünk az olvasástól egy friss kutatás szerint.

Scribd megbízásából készült kutatásban az amerikai felnőttek olvasási szokásait mérték fel idén májusban. A kétezer résztvevő megkérdezésével végzett felmérés érdekes eredményekkel zárult.

Kiderült többek között, hogy egy átlagembernek hetente négy óra és 26 perc szabadideje van, ám 81 százalékuk nem olvas annyit, mint szeretne. Olvasás helyett az amerikaiak általában inkább filmet vagy tévéműsorokat néznek (86%), házimunkát végeznek (84 %), a közösségi oldalakon lógnak (74%).

A megkérdezettek 52 százaléka állította, hogy naponta legalább 15 percet olvas, 22 százalék pedig saját bevallása szerint napi egy vagy több órát fordít olvasásra. 35 százalék úgy nyilatkozott, hogy szeretne többet olvasni.

olvasás

(iStock)

A válaszadók 55 százaléka nyugodtabbnak, 33 százaléka boldogabbnak, 32 százalék pedig okosabbnak érzi magát az olvasástól. A megkérdezettek 75 százaléka úgy gondolja, hogy azok az emberek, akik rendszeresen olvasnak, okosabbak, mint azok, akik nem.

A résztvevők 32 százaléka okosabbnak érzi magát az olvasás után, míg csak 7 százalék nyilatkozott úgy, hogy a közösségi oldalak használatától érezné magát ugyanígy. Az olvasást 5 százalék érzi időpazarlásnak, míg a közösségi médiára fordított időt 35 százalék. 

Annak ellenére, hogy többet szeretnének olvasni, a megkérdezettek 39 százaléka azért nem olvas, mert nincs elég ideje rá, 22 százalékuk pedig azért, mert „könnyebb valami mást csinálni”. 

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top