Életmód

Így faraghatsz le az esküvői kiadásokból

Sok pár utólag megbánta, hogy mi mindenre költött vagyonokat.

Egy esküvő megszervezése sosem egyszerű feladat, ráadásul iszonyú sokba kerül. Minden kellék vagy szolgáltatás feláras, ha esküvőre rendelik. A Pénzcentrum összeszedte az esküvővel kapcsolatos legfontosabb kiadásokat és azt is, mi az, amit sok pár utólag csak pénzkidobásnak ítélt a saját lagzija után.

Egy átlagos esküvő költsége egymillió körül mozog, és ez még csak a helyszín, a catering, a zene, a ruha, a dekoráció, a fotós és videós, valamint a ceremónia ára. Ha több mint száz fős a lagzi, vagy extrák is vannak, máris másfél-kétszeresére nőnek a kiadások.

Minden párnak komoly fejtörést okoz, hogyan lehet faragni a költségekből, hogy mégis olyan legyen a nagy nap, ahogy azt elképzelték. Íme néhány tipp:

  • Esküvői cipő: Tízezer forintnál kezdődik, a határ pedig a csillagos ég. De csak egyszer lehet felvenni, ezért jobb lehet egy bejáratott, egyszerű fehér lábbeli.
  • Menyasszonyi ruha: Megvásárolva legalább 150-300 ezer forinttal kell számolni, de bérelve is 90-200 ezer forint. És ezt is csak egyszer lehet felvenni. Lehet, hogy egy egyszerűbb is megtenné.
  • Köszönőajándék: Zsákocskába töltött virágmagok vagy mini-buborékfújó, fejenként minimum 150 forint. Általában nem túl hasznosak, és a vendégek valószínűleg nem erre fognak emlékezni.
  • Virágok: Egy menyasszonyi csokor 15-30 ezer forintba kerül, a helyszínek, az asztalok díszítése további súlyos tízezreket emésztenek fel. Utána meg minden megy a kukába.
  • Fölösleges meghívások: Utólag gyakran kiderül, hogy olyan rokonokat, barátokat is meghívtak, akikkel évek óta nem beszéltek, vagy a főnöknek csak illendőségből küldtek meghívót. Pedig a létszám alapjaiban határozza meg a költségeket.
  • Esküvői torta: Személyenként 800-1500 forintba kerül egy szelet, ezért hogy ne legyen pénzkidobás, érdemes úgy számolni, hogy nem fog belőle mindenki enni.
  • Meghívó: darabonként 300-tól akár 1500 forintba is kerülhet, ráadásul szokás szerint személyesen adják át, ami rengeteg pluszidő és -útiköltség. Érdemes kihasználni az összejöveteleket, bulikat, és ott átadni a meghívót.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top