Életmód

Feledékeny vagy? Ne aggódj, ez az intelligencia jele!

Azért történik, mert az agyad helyet csinál az új információknak. Pofonegyszerű megoldást is mutatunk.

Kikapcsoltam a kávéfőzőt? Nem maradt bedugva a vasaló? Biztosan bezártam az ajtót? – benned is felmerülnek ilyen és ehhez hasonló kételyek? Ijedtségre semmi ok, ha könnyen kimennek a fejedből a gyakran ismételt, rutinná vált tevékenységek, az nem annak a jele, hogy hanyatlóban vannak a szellemi képességeid, hanem épp ellenkezőleg! Azt mutatja, hogy az agyad tökéletesen végzi a dolgát: a feledékenység annak az optimalizációs folyamatnak az eredménye, amely az agyban végbemegy, és azt szolgálja, hogy jobban el tudd raktározni a fontos információkat, és döntéshelyzetekben jobban reagálhass.

Kell a hely a lényeges dolgoknak

Az agyunk törli a számára felszínesnek és feleslegesnek tűnő adatokat, hogy megőrizhesse a lényeges dolgokat. Mindannyiunk agykapacitása véges, egyénenként viszont változó, hogy mennyi információt tudunk egy időben fejben tartani, és mennyi emléket vagyunk képesek elraktározni.

Ahhoz, hogy a szellemi lehetőségeinket minél jobban kiaknázzuk, agyunk folyamatosan szelektál, és csak azokat a dolgokat őrzi meg hosszabb távon, amelyek valóban fontosak.

Blake Richards és Paul Frankland, a Torontói Egyetem pszichobiológusai, akik mélyen beleásták magukat a témába, és erről több cikket is publikáltak, úgy vélik, hogy – szemben azzal, ahogyan a legtöbben gondoljuk– az emberi memória elsősorban nem azt szolgálja, hogy minél hosszabb ideig elraktározzuk a tudásunkat, hanem azt, hogy az életünk során minél okosabb döntéseket hozhassunk korábbi ismereteink és tapasztalataink alapján.

„Teljesen helyénvaló, hogy az agy törli az irreleváns információkat, és azokra a dolgokra fókuszál, amelyeknek valóban hasznát vehetjük az életünk során” – jelentette ki Blake Richards. „A korábbi kutatások eredményei is arról tanúskodnak, hogy az agyban több olyan folyamat is zajlik, amely a felejtést támogatja, s ezek egyike sem függ össze az információk rögzítésével, vagyis nem az emlékezőtehetség romlásáról van szó akkor, amikor a kevésbé lényeges dolgok a feledés homályába merülnek” – tette hozzá Paul Frankland.

Szita vagy szivacs?

A szakértők szerint – életkortól függetlenül – a telefonszámokat, a neveket, a dátumokat, a jelentéktelen információkat és egy-egy fontosabb használati tárgy lelőhelyét felejtjük el leggyakrabban. Azoknak, akiknek az agya szivacsként szívja magába az információkat, ezek megjegyzése sem okoz gondot, ellentétben azokkal, akiknek szitaként működik a memóriája.

Persze az arany középút ebben az esetben is létezik, az átlagos emlékezőtehetséggel megáldottak egyik szélsőségesebb csoportba sem tartoznak. A kor előrehaladtával azonban – megfelelő tréningezés nélkül – mindannyiunk memóriája veszít az élénkségéből, aminek oka az, hogy agyunk egyre kevésbé flexibilis, így egyre nehezebben fogadja be az új információkat is. Nem mindegy azonban, hogy milyen ütemben kopik meg az emlékezetünk – vannak olyan esetek, amikor érdemes szakembernek is megemlíteni a dolgot.

Gyors memóriateszt

Gyakran megfeledkezel arról, hogy

  1. hova tetted a lakáskulcsodat?
  2. hol születtél?
  3. hogy hívják a szomszédodat, akivel nap mint nap találkozol?
  4. befizetted-e már a számlákat?
  5. hol parkoltál az autóval?
  6. hova tettél egy fontos iratot?

Ha az első, a harmadik és az ötödik kérdésre igennel feleltél, nincs okod aggodalomra, hiszen előfordul, hogy a fáradtság, a túlzott stressz, a lehangoltság vagy a rosszabb fizikai állapot miatt könnyebben kimennek a fejünkből azok a dolgok, amiket egyébként meg szoktunk jegyezni. Ha viszont a második, a negyedik és a hatodik kérdésre is igennel válaszoltál – és többször is elfelejtetted már ezeket a fontos dolgokat –, érdemes megemlíteni a problémát egy szakembernek.

Na és hogy a bevezetőben felvetett problémára megoldást is adjunk, íme egy szuper ötlet, hogy nyugodtan teljen a napod, és ne kelljen a munkahelyen azon kattogni, hogy vajon kihúztad-e a vasalót vagy bezártad-e az ajtót: amikor indulás előtt végignézed a lakást, hogy minden rendben van-e, egyszerűen fotózd le a kérdéses területeket: az üres konnektort, az elzárt gázcsapot és a kulcsot a zárban, és amikor eszedbe jut a kérdés, ijedtség helyett csak vess egy pillantást a telefonodban a fotókra. 

Csak el ne felejtsd a nap végén törölni őket!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top