Életmód

Hajléktalanok ezreit változtatja át ez a fodrász

Az ingyen hajvágással az utcán élők iránti együttérzést szeretné növelni.

Egy londoni fodrász évek óta járja ollójával az utcát, és hajléktalan embereknek ajánlja fel, hogy vadonatúj megjelenést kreál nekik – természetesen ingyen. Joshua Coombes közben beszélget vendégeivel az életútjukról, érzéseikről, majd történetüket megosztja a közösségi médiában.

A 31 éves férfi kezdeményezéséből Do Something For Nothing (Tegyél valamit semmiért) néven mozgalom alakult, mely az együttérzés erősítéséről szól.

„Számomra nem az a kérdés, hogy valaki megérdemli-e vagy sem. Mindannyian emberek vagyunk, és követünk el hibákat. Ez arról szól, hogy próbáljuk megszabadulni az utcán élő emberek megbélyegzésétől” – mondta Joshua. 

Kezdeményezése fogadtatásáról a fodrász elmesélte: „Amikor elkezdtem a történeteiket megosztani másokkal, rájöttem, hogy ez mennyit számít, és hány ember szeretne többet megtudni azokról az emberekről, akikkel találkoztam.”

Joshua mozgalma egyre szélesebb körben vált ismertté, és egyre többen csatlakoztak hozzá. Például régi barátja, a képzőművész James, akivel közös projektbe kezdtek.

A Los Angeles-i Skid Row-ba mentek, ahol a hajléktalanság az egyik legsúlyosabb probléma. Miközben Joshua hajat vágott, Jamie fényképeket készített, amelyek alapján később portrét festett. Béreltek egy galériát, ahol Fény és a zaj címmel kiállítást szerveztek az útjuk során készült alkotásokból. Azt szerették volna, ha ezzel híd épül a hajléktalanok és az Los Angeles más részeiről érkező látogatók között.

„Fénynek és zajnak neveztük el, mert hisszük, hogy valamennyien ragyoghatunk, és némi zajt csaphatunk. Még akkor is, ha nem tudjuk a megoldást, úgy gondolom, hogy ez legalább erőt ad, és ezért jó” – mondta a kiállításról a fodrász.

(via)

Kiemelt kép: illusztráció, Freepik

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top