Életmód

Szigorít a Facebook az öngyilkosságok megelőzéséért

A közösségi média vezetése az öngyilkosság megelőzésének világnapján publikálta új irányelveit.

Szigorítja irányelveit és bővíti erőforrásait a Facebook az öngyilkosságok és az önkárosítások megelőzése érdekében – írta közleményében a közösségi média vezetősége.

A cég közlése szerint a világ minden tájáról származó szakemberek részvételével folytattak konzultációkat arról, hogyan lehet megfelelően kezelni az öngyilkossággal és önkárosítással kapcsolatba hozható legérzékenyebb témákat. A megbeszélések nyomán szigorították az irányelveiket, így a jövőben ebben a témakörben nem lehet olyan vizuális tartalmakat megosztani, melyeken vágás látható, annak érdekében, hogy még akaratlanul se ösztönözzön a tartalom másokat is önkárosító viselkedésre, még akkor sem, ha a posztoló így kér segítséget, vagy így fejezi ki magát a lelki gyógyulása útján.

Továbbá az Instagramon nehezebbé tették az öngyilkossággal és önkárosítással kapcsolatos tartalmak böngészését, például a Keresésben sem jelennek meg ezek az ajánlatok között.

A közlemény arra is kitér, hogy emellett szigorították az irányelveiket a táplálkozási zavarokkal kapcsolatos tartalmak megosztásában is. Az önkárosításból fakadó begyógyult sebekről készült vizuális tartalmak esetében a kitakarás funkció segíthet annak elkerülésében, hogy az ilyen tartalom akaratlanul is önbántalmazásra sarkalljon valakit.

2019 áprilisától több mint másfél millió öngyilkossággal vagy önkárosítással kapcsolatos tartalmat szűrt ki a Facebook, és az esetek több mint 95 százalékában ezeket még azt megelőzően felfedezték, hogy egy felhasználó jelentette volna őket. Ugyanezen idő alatt az Instagramon 800 ezer hasonló tartalmat sikerült kiszűrniük, ebből 77 százalékot sikerült felhasználói bejelentés előtt azonosítani.

Kiemelt kép: illusztráció, Freepik

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top